Este oficial. Când vom avea primul meci cu VAR din România. Răzvan Burleanu a făcut anunțul

Andrei Cezar, Adrian Dumitru 15.12.2021, 09:56
Este oficial. Când vom avea primul meci cu VAR din România. Răzvan Burleanu a făcut anunțul

Este oficial. Răzvan Burleanu a anunțat care va fi primul meci din România care va beneficia de sistemul VAR. Potrivit președintelui FRF sunt slabe șanse ca în acest sezon să fie implementat arbitrajul video.

Răzvan Burleanu a anunțat care va fi primul meci cu sistem VAR din România

Greșelile de arbitraj din ultima vreme pun și mai mare presiune pe conducătorii fotbalului românesc pentru implementarea cu celeritate a sistemului VAR. În cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul ultimei ședinte a Comitetului Executiv din anul 2021, Răzvan Burleanu a făcut câteva precizări importante în acest sens.

Potrivit președintelui FRF, arbitrajul video va fi disponibil cu siguranță în sezonul viitor de Liga 1, iar primul meci care va beneficia de tehnologia video va fi Supercupa României. Totodată, Burleanu a precizat că este posibil ca arbitrajul video să fie disponibil chiar mai devreme de ținta propusă, respectiv la finala Cupei României, din luna mai.

Am avut vineri o întâlnire cu domnul Kyros Vassaras și am discutat despre mai multe teme din zona de arbitraj, una legată și de VAR. Până în prezent, tot planul propus și stabilit a fost implementat. Nu avem nicio zi de întârziere, toți partenerii, FRF, LPF și deținătorii drepturilor TV au respectat termenii.

În luna ianuarie vom putea să trecem la următoarea fază, în care vom avea jocuri live, dar fără contact cu arbitrul din teren. În aprilie vom avea primele meciuri în care sistemul VAR va fi testat.

Primul meci care va beneficia cu siguranță de arbitraj VAR va fi Supercupa României din iunie 2022. Și 100% toată ediție din 2022/2023 va beneficia de asistență video. Nu vă ascund că există și scenariul utilizării VAR pentru finala Cupa României, de pe 19 mai, dar nu avem toate elementele de garanție”, a spus Răzvan Burleanu, într-o conferință de presă.

O nouă greșeală de arbitraj în Liga 1. UTA, privată de un penalty clar în meciul cu Universitatea Craiova

Până la implementarea sistemului VAR însă, fotbalul românesc este în continuare dominat de greșeli impardonabile de arbitraj. Meciul de aseară, dintre CSU Craiova și UTA Arad, contând pentru etapa a 20-a a Ligii 1, a avut parte de o eroare gravă a „centralului” Andrei Chivulete.

În minutul 29, arădenii au cerut penalty la o ținere evidentă a lui Nicușor Bancu asupra brazilianului Erico. Chivulete nu a văzut intervenția neregulamentară, concentrat fiind pe faza de atac a oaspeților. Nici asistentul Andrei Constantinescu nu l-a atenționat pe „centralul” partidei, chiar dacă ținerea lui Bancu a durat secunde bune și s-a încheiat cu doborârea adversarului în careul de 6 metri.

Eroarea de arbitraj a fost remarcată și de Constantin Zotta, fost arbitru internațional și expert al postului Telekom Sport.

Aici începe cu o ținere reciprocă, dar Erico îi ia fața. Bancu îl trage de mână, de tricou. Aici mi se pare penalty. La o astfel de fază, Chivulete ar fi trebuit să vadă clar.”, a spus Zotta.

Partida din Bănie s-a încheiat 0-0, iar echipa lui Laurențiu Reghecampf rămâne pe locul 4 cu 31 de puncte. De partea cealaltă, UTA ocupă locul 8 în clasament, la egalitate de puncte cu Argeș Pitești, 27, echipă care are un meci mai puțin disputat.

Urmăriți Impact.ro și pe