Este oficial. Când va fi încoronat regele Charles. Palatul a anunțat data

Mihnea Tălău 11.10.2022, 23:56
Este oficial. Când va fi încoronat regele Charles. Palatul a anunțat data

Prințul Charles va fi încoronat rege alături de soția sa, Camilla, pe 6 mai anul viitor, a confirmat marți Palatul Regal al Marii Britanii. Încoronarea Majestății Sale la Westminster Abbey din Londra va avea loc la aproape 70 de ani de la ceremonia mamei sale din 1953.

Evenimentul va fi redus la aproximativ o treime din durată

Planurile detaliate nu au fost încă finalizate pentru a se stabili dacă va exista o zi de sărbătoare bancară cu această ocazie – sursele de la palat neputând confirma dacă britanicii vor avea sau nu o zi liberă suplimentară de la serviciu.

Britanicii s-ar putea bucura de o sărbătoare suplimentară sau o sărbătoare existentă ar putea fi mutată – o decizie care va fi luată în cele din urmă de Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport, scrie The Sun.

Și, deși se înțelege că regele dorește o manifestare mai restrânsă pentru a recunoaște creșterea costului vieții și pentru a susține ideea sa de monarhie modernă și redusă, evenimentul se va mândri în continuare cu fastul și ceremonia a nouă secole de tradiții regale.

Evenimentul va „reprezenta Marea Britanie modernă” și se preconizează că va fi redus la aproximativ o treime din durată – va dura doar o oră.

Anterior, s-a raportat că evenimentul istoric va avea loc în iunie 2022, care marchează cea de-a 70-a aniversare a încoronării reginei.

Dar Palatul Buckingham a dezvăluit astăzi că slujba pentru noul șef de stat va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023 – la opt luni de la moartea Majestății Sale și în ziua în care fiul Prințului Harry și al lui Meghan Markle, Archie, va împlini patru ani.

Data a fost aleasă pentru a nu intra în conflict cu Eurovision, care are loc o săptămână mai târziu la Liverpool, și cu finala Cupei de fotbal de la sfârșitul lunii și începutul lunii iunie.

De asemenea, luna mai a fost aleasă, deoarece experții meteorologi prezic vreme plăcută pentru ceremonia care va fi urmărită la televizor de milioane de oameni din întreaga lume.

Camilla va fi încoronată alături de soțul ei

Umilinta prin care a trecut Camilla Parker inainte de casatoria cu Regele Charles

Camilla va fi încoronată alături de soțul ei, la fel cum a fost încoronată și regina mamă de către regele George al VI-lea în 1937.

Regina a fost încoronată pe 2 iunie 1953 – la 16 luni după ce a devenit monarh, dar fiul ei va trebui să aștepte doar nouă luni.

Iar palatul a declarat că această ceremonie profund religioasă va fi „înrădăcinată în tradițiile și fastul de lungă durată”, dar și „va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor”.

Evenimentul, care este impregnat de peste 1.000 de ani de istorie regală, va fi condus de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby.

Planurile sugerează că lista de invitați va fi redusă de la 8.000 la 2.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...