Escrocheria „Controlorul”, metoda recentă prin care românii rămân fără bani în mijloacele de transport în comun. Trucul la care apelează infractorii

Ana Anitoiu 04.12.2022, 09:29
Escrocheria „Controlorul”, metoda recentă prin care românii rămân fără bani în mijloacele de transport în comun. Trucul la care apelează infractorii

Escrocheria „Controlorul” este o nouă înșelăciune în privința căreia au fost sesizați polițiștii. Metoda recentă prin care infractorii îi lasă pe români fără bani în mijloacele de transport în comun a fost dezvăluită.

Escrocheria „Controlorul”, în atenția polițiștilor

Una dintre victimele escrocheriei „Controlorul” a sesizat Poliția în privința acestei metode de înșelăciune. O înregistrare video cu modul de operare îi prezintă pe suspecți în acțiune. Victima a explicat că infractorii s-au deghizat în controlori ai societății de transport în comun, după care i-au cerut atât cartea de identitate, cât și cardul bancar.

Escrocii au fotografiat documentele, având grijă să aibă o imagine clară și cu spatele cardului bancar astfel încât să aibă ulterior acces la codul de siguranță cerut de aplicațiile prin intermediul cărora se fac plăți online.

„În zilele noastre, pot fi ușor de obținut datele de pe un card de plată străin, de exemplu, în magazine camerele video de securitate ne înregistrează aproape în timpul fiecărei plăți. Din acest motiv, codul de verificare CVV / CVC este situat pe spatele cardului și oferă măsurile de siguranță de bază.

Prin urmare, codul CVV / CVC este necesar pentru toate plățile prin internet în cazul cărora cardul de credit nu este prezent fizic și unde nu poate fi solicitat codul PIN personal al cardului de plată. Codul CVC sau CVV este codul format, de regulă, din 3 cifre, pe care îl găsești pe spatele cardului. Acest cod este codul de securitate al cardului care de obicei ți se cere atunci când faci cumpărături online”, au explicat specialiștii.

Numerele pe care nu trebuie sa le folosesti niciodata la codul PIN
Card bancar. Foto: unsplash.com

Cum fentează escrocii o nouă măsură de securitate implementată de bănci

În ultima vreme, mai multe bănci din țară au implementat o nouă măsură de securitate – autorizarea 3D Secure în doi pași, pentru a garanta siguranța plăților online și pentru a încuraja plata cu cardul pe internet.

„După ce introduci datele cardului, trebuie să te autentifici cu o parolă statică formată din 6 cifre. Inițial trebuie să introduci ultimele 6 cifre ale CNP-ului, iar ulterior să o schimbi folosind altă combinație de 6 cifre”, au mai explicat specialiștii.

Prin urmare, infractorii au fotografiat și actele de identitate ale victimelor mizând pe faptul că acestea nu au schimbat încă parola statică, astfel încât aceasta să nu mai conțină cifre din codul numeric personal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...