Eroarea unui polițist rutier l-a scăpat de amendă pe un șofer teribilist. Cu ce viteză fusese prins circulând pe autostradă

Stan Filon 15.02.2023, 14:13
Eroarea unui polițist rutier l-a scăpat de amendă pe un șofer teribilist. Cu ce viteză fusese prins circulând pe autostradă

Eroarea unui polițist rutier l-a scăpat de amendă pe un șofer teribilist, la fel cum s-a întâmplat în multe alte cazuri. Șoferul a contestat în instanță amenda primită, iar judecătorii nu au avut încotro, așa că au anulat sancțiunea aplicată de polițist.

Eroarea unui polițist rutier l-a scăpat de amendă pe un șofer teribilist

Încă un șofer teribilist a scăpat basma curată, deși a fost prins circulând cu 163 de kilometri pe oră! Șoferul a fost surprins în 6 august 2022 că circula cu o viteză mult peste cea legală pe autostrada A10, Sebeș – Turda, între Aiud și Alba Iulia. Pe acest tronson viteza maximă de rulare este de 100 de kilometri pe oră, în condițiile în care se mai desfășoară lucrări de către constructorul autostrăzii.

Polițiștii l-au tras pe dreapta și i-au aplicat o sancțiune potrivit Codul Rutier. Bărbatul a atacat însă decizia polițistului în instanță și chiar a avut câștig de cauză. Se pare că multe dintre amenzile date de polițiștii rutieri se lovesc de nulitate, din această cauză.

Eroarea unui politist rutier l-a scapat de amenda pe un sofer teribilist
Eroarea unui politist rutier l-a scapat de amenda pe un sofer teribilist

Filmarea buclucașă și neclară

Mai exact, filmările pe care le fac sunt neclare și nu se știe exact care dintre autovehiculele surprinse în fotografii încalcă sau nu legea. Judecătorul nu au putut distinge clar din înregistrarea video pusă la dispoziție de poliție care dintre autoturismele vizate a depășit viteza legală.

„Sub aspectul legalității procesului-verbal, instanța reține că actul sancționator a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001, având în vedere că acesta cuprinde mențiunile obligatorii privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și semnătura agentului constatator.

În ceea ce priveşte condiţiile prevăzute de art. 16 din O.G. nr. 2/2001, instanţa reţine că nulitatea procesului-verbal pentru nerespectarea uneia dintre aceste condiţii trebuie să fie invocată de petent”, a susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

„Nu se poate observa care autoturism a fost surprins circulând cu viteza de 163 km/h”

Cu toate acestea, instanţa susține că procesul-verbal întocmit se bucură de prezumţia de legalitate, temeinicie şi autenticitate, acest fapt fiind în concordanţă cu jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Urmare a vizualizării înregistrării video depusă de către intimat instanța constată că nu se poate observa care autoturism a fost surprins circulând cu viteza de 163 km/h din moment ce inclusiv captura video este total neclară, ulterior derulării imaginilor putând fi identificate trei autoturisme care circulau la acel moment în aceeași zonă și pe același sens de deplasare.

În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”, se precizează în hotărârea instanței din 30 ianuarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...