Experimentul din Elveția: de ce votul ar trebui să fie, totuși, „pe hârtie”

Alexandru Ioanid 12.03.2019, 14:17
Experimentul din Elveția: de ce votul ar trebui să fie, totuși, „pe hârtie”

În era tehnologiei, te-ai obișnuit ca totul să se întâmple pe internet. Guvernul din Elveția ar vrea să permită, la următoarele alegeri, votul online, dar s-ar putea să se răzgândească.

Un raport arată că sistemul de vot online, pe care Elveția ar vrea să-l implementeze la alegerile din octombrie, are câteva hibe care nu pot fi ignorate.

Din cauza unor scăpări din soft, rezultatul votului poate fi fraudat, fără ca cineva să poată fi tras la răspundere. Problema se referă la modul în care sistemul primește voturile, înainte de a le putea contabiliza.

Practic, fiecare votant trebuie să se înregistreze cu data nașterii, după care primește un cod de identificare. Odată verificate, oțiunile de vot sunt numărate și apoi decriptate.

Numai că aceste operațiuni pot fi manipulate, fără ca autorul să poată fi detectat. Recomandarea specialiștilor, în acest context, este ca Guvernul Elveției să abandoneze planurile de a permite votul online.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Prin februarie, Guvernul elvețian lansa chiar o provocare pentru hackeri. Promite 150.000 de franci elvețieni celui care va reuși să spargă sistemul electronic de vot online. În acest sens, a fost organizat un scrutin fals, operațiune care se încheie pe 24 martie.

Dar, se pare, sistemul și-a arătat deja limitele.

Urmăriți Impact.ro și pe