Elon Musk ar vrea ca primele mașini Tesla cu mod de rulare autonom să fie pe străzi până la finalul acestui an. Dar este nevoie de aprobarea autorităților de reglementare

Bogdan Bârliga 30.08.2022, 16:08
Elon Musk ar vrea ca primele mașini Tesla cu mod de rulare autonom să fie pe străzi până la finalul acestui an. Dar este nevoie de aprobarea autorităților de reglementare

Șeful Tesla susține că primele mașini Tesla cu noua tehnologie pentru condusul autonom ar putea să circule pe străzi de la finalul acestui an.

Dar Elon Musk a precizat că pentru realizarea acestui lucru este nevoie de aprobarea autorităților de reglementare din SUA și Europa.

Cât de sigure pot fi mașinile autonome

Aflat în Norvegia la o conferință pe teme de energie șeful Tesla a susținut că până la finalul acestui an am putea vedea pe străzi primele mașini cu sisteme complete pentru rularea autonomă.

Elon Musk a afirmat că în acest moment se concentrează pe proiectul privind naveta SpaceX Starship și pe noua tehnologie pentru condus autonom de la Tesla.

„Lansarea tehnologiei pentru condus autonom în SUA și apoi în Europa depinde de aprobarea autorităților de reglementare,” a spus Musk citat de reuters.com.

Probleme cu sistemul Autopilot

Președintele Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), Lina Khan, declara în luna iunie a acestui an că preocupările exprimate de parlamentarii din SUA cu privire la sistemul de asistență pentru șofer Autopilot sunt analizate serios.

Dacă FTC are demara o investigație legată de Tesla în acest caz situația ar putea deveni foarte neplăcută pentru comania condusă de Elon Musk.

Senatorii Ed Markey și Richard Blumenthal au îndemnat FTC să cerceteze Tesla, spunând că producătorul de automobile a indus în eroare consumatorii și a pus în pericol publicul prin comercializarea sistemelor sale de automatizare a conducerii ca fiind complet autonome.

Într-un interviu pentru reuters.com președintele Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), Lina Khan,  nu a confirmat și nici nu a infirmat o posibilă anchetă în acest caz.

„Este absolut adevărat că aceasta este o problemă asupra căreia mulți membri ai Congresului s-au concentrat și ne-au scris, așa că este cu siguranță ceva care este pe radarul nostru”, a spus Khan.

O investigație FTC ar putea duce la un proces care să oblige compania să schimbe modul în care descrie capacitățile Autopilot și asta ar putea afecta reputația Tesla.

Și NHTSA analizează sistemul Autopilot

National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) a deschis o anchetă prin care analizează sistemul Autopilot de la Tesla și accidentelor care au implicat vehicule de urgență parcate.

NHTSA a deschis investigații speciale în 35 de accidente din 2016 care au implicat vehicule Tesla în care sisteme avansate de asistență a șoferului, cum ar fi Autopilot, erau suspectate că sunt în uz. Până în prezent, au fost raportate 14 decese în aceste incidente.

Într-o scrisoare din 2018, NHTSA a spus că Tesla a făcut „declarații înșelătoare” despre evaluarea de siguranță a autoturismului Tesla Model 3 și a datelor asociate.

Agenția a trimis problema FTC pentru a investiga dacă afirmațiile Tesla au constituit „acte sau practici neloiale sau înșelătoare”.

Pe de altă parte două grupuri de susținere a consumatorilor din SUA au cerut, de asemenea, în 2018 FTC să investigheze denumirea de către Tesla a Autopilot.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...