Pandemia a generat o criză importantă nu doar la nivel financiar, ci și în cadrul altor sisteme, precum sistemul de învățământ. Astfel, elevii români au fost grav afectați de perioada în care orele s-au ținut în mediul online. Potrivit unui studiu, această nouă formă de școală online va avea repercusiuni asupra elevilor.
Se vorbește tot mai mult despre modul în care vor începe cursurile din toamnă. Deși Ministerul Educației nu a găsit încă soluția potrivită, școala online nu pare să fie varianta benefică elevilor. Potrivit unor studii, copiii ar putea avea de suferit pe termen lung. Astfel, carierele lor de adulți ar putea fi afectate dacă nu se iau măsuri.
O analiză a cercetătorului român, Șerban Iosifescu vine să completeze o serie de studii americane și britanice. Totodată, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar citează un studiu McKinsey ce arăta că “echivalentul câștigurilor pe un an întreg va fi pierdut din cauza pierderilor de învățare în timpul pandemiei”.
Așadar, mulți dintre copiii care au pierdut noțiuni din cauza închiderii școlilor în perioada stării de urgență, vor pierde și bani pe parcursul carierei.
În timp ce analiza McKinsey se aplică pentru Statele Unite ale Americii, un raport realizat de Royal Society oferă date pentru Marea Britanie. Acest studiu, prezentat în The Guardian, explică faptul că adulții din viitor vor putea pierderi venituri echivalente cu 40.000 de lire sterline. De asemenea, aceste pierderi ar putea reprezenta circa 3% din veniturile pe care ar urma să le obțină de-a lungul vieții.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pierderea potențială de 3% din venituri este o estimare bazată pe presupunerea că învățarea de acasă în starea de urgență a eșuat în mare parte. De asemenea, se ține cont că nu se va face nimic pentru a remedia pierderile de învățare de până acum (…)
Din păcate, situația ar putea fi dramatică în absența unor acțiuni remediale.
Dacă n-ar fi fost pregătite acțiuni remediale și dacă învățarea de acasă nu a fost un succes, dovezile luate în considerare în raport, acumulate din alte țări cu o perioadă similară de pierderi de învățare sugerează că e plauzibilă o pierdere de 3% a veniturilor, potrivit profesorului de economie de la Universitatea din Bristol, Simon Burgess.