Elevii care vor avea liber de Sfânta Parascheva. Decizia e oficială, se aplică pe 14 octombrie

Stan Filon 12.10.2022, 11:39
Elevii care vor avea liber de Sfânta Parascheva. Decizia e oficială, se aplică pe 14 octombrie

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a stabilit ca data de 14 octombrie, zi când este prăznuit Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, să fie zi liberă pentru elevii și profesorii din județ. Așadar, elevii din Iași se vor bucura de o zi liberă, care însă urmează să fie recuperată pe parcursul anului școlar. Mii și mii de credincioși din toată țara se vor afla la Iași, pentru a sărbători ziua Sfintei.

Elevii care vor avea liber de Sfânta Parascheva

Așadar, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva le va aduce o zi liberă elevilor din județul Iași. La fel se va întâmpla și pentru profesorii din județ. Cu toții vor fi liberi pe data de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva. Anul acesta, sărbătoarea cade într-o zi de vineri, așadar elevii se vor bucura de un weekend prelungit.

Decizia a fost luată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași în contextul în care, în zona centrală a municipiului, patru unități de învățământ au accesul autovehiculelor restricționat, a explicat inspectorul general, Luciana Antoci. S-a ținut cont și de faptul că peste 10.000 de elevi fac naveta zilnic către școală, în Iași, iar deplasarea în ziua respectivă s-ar desfășura cu dificultate și ar putea apărea și întârzieri, din cauza aglomerației din orașul luat cu asalt de mii și mii de credincioși din întreaga țară, de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Elevii care vor avea liber de Sfanta Parascheva
Elevii care vor avea liber de Sfanta Parascheva

Ziua liberă va fi recuperată de elevii din Iași

Inspectorul general Luciana Antoci a mai precizat că orele din ziua de 14 octombrie vor fi recuperate ulterior. „Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej. Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri”.

După doi ani în care s-a desfășurat cu restricții, iată că anul acesta credincioșii se reîntorc la racla Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Pelerinajul a început deja, fiind unul dintre cele mai importante evenimente religioase din ţara noastră. Aproape 100.000 de persoane s-au rugat deja la racla Sfintei, în numai două zile de când s-a dat startul la pelerinaj. Au fost semnalate și incidente nefericite. 113 persoane au solicitat intervenția medicilor, iar șapte pelerini au ajuns la spital.

Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe la manifestările religioase care se desfăşoară la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în această săptămână, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...