Elena Ceaușescu a gonit suedezii de pe Litoral cu un singur gest. Vinovatul, un DJ care a deranjat-o pe tovarășa

Iancu Andreea 06.05.2021, 13:06
Elena Ceaușescu a gonit suedezii de pe Litoral cu un singur gest. Vinovatul, un DJ care a deranjat-o pe tovarășa

În urmă cu aproximativ cinci decenii, România reușea să atragă turiștii străini prin organizarea unuia dintre cele mai așteptate concursuri de pe litoral. Frumusețea se lua la întrecere la malul Mării Negre, concursul Miss Litoral fiind o adevărată tradiție înainte de 1989. Totuși, efervescența de pe litoral a fost oprită după ce Elena Ceaușescu a fost deranjată de un DJ. Astfel, România a început ușor, ușor să nu mai fie o destinație dorită de străini.

Concursul Miss Litoral, atracție turistică pentru străini. Care era planul autorităților străine pentru a cuceri turiștii

Comuniștii descopereau o metodă bună de a aduce străinii pe malul Mării Negre după ce concursul de frumusețe Miss Litoral lua naștere în anii ’70. Acesta a devenit în scurt timp o tradiție estivală, apreciată pentru distracția de noapte și frumusețea participantelor. Totuși, întregul succes a fost curmat de către tovarășa Elena Ceaușescu, care a dat un ordin dur după ce un DJ a deranjat-o. Însă până la acel moment, celebrul concurs reușea să îmbrace în haine strălucitoare litoralul românesc. Oamenii din turism aveau sarcina de a aduce prin orice metodă străinii în România, iar frumusețea feminină de pe meleagurile noastre era precum un magnet.

În perioada de glorie a competiției de frumusețe, la Miss Litoral participau tinere din țări est-europene, scandinave și chiar occidentale. De cele mai multe ori, ca parte a planului de ospitalitate, podiumul era ocupat de frumoasele vestice și nordice. Câștigătoarea trofeului primea o vacanță la mare oferită de ONT Litoral (Oficiul Național de Turism), în următorul an, timp de două săptămâni. Astfel, comuniștii sperau să se ducă vestea prin străinătate despre vacanțele din România. Localuri noi și exclusiviste îi întâmpinau pe străini, care erau serviți precum împărații și își cheltuiau veniturile generoase, bucurându-se de prețurile mici în comparație cu câștigul lor.

Un DJ care a deranjat-o pe Elena Ceaușescu a făcut să dispară turiștii de pe litoral
Concurentele erau alese inclusiv de pe plajă

„A fost ideea de a oferi ceva plăcut vederii, care să atragă turiştii, în special străini”

Astfel, Barul Melody din Mamaia era atracția principală, fiind locul unde se desfășura Miss Litoral, la începutul lunii august a fiecărui an. Turiștii străini și românii norocoși reușeau să se bucure de programul artistic de noapte ce se organiza în general în locație. Pentru organizarea concursului de frumusețe erau selectate turistele frumoase din grupurile de străini, anunțul fiind făcut prin Radio Vacanța în cinci limbi diferite. Ghizii erau cei care ofereau informații despre fetele frumoase aflate în vacanță, uneori ele fiind căutate pe plajă și invitate la concurs. Pentru că tentația era una mare, recunoașterea frumuseții și oportunitatea de a se remarca, fetele treceau cu vederea apariția considerată pe atunci indecentă.

Miss Litoral s-a înfiinţat prin 1973, că ONT Litoral se înfiinţase prin 1970. A fost ideea de a oferi ceva plăcut vederii, care să atragă turiştii, în special străini. Interesul era ca ei să facă musai consumaţie. Când am dus, odată, un grup de englezi la Barul Orient din Mamaia, au băut englezii de trei ori mai mult decât de obicei. Fetele erau costumate ca nişte odalisce şi a fost mare victorie pentru spectacol când li s-a permis să renunţe la sutien. Mascaseră sfârcurile fetelor cu nişte frunze puse artistic. Au chefuit englezii mei până n-au mai ştiut de ei, povesteşte ghidul Constantin Dumitraşcu, patronul unei agenţii de turism din Constanţa, fost şef al Agenţiei de Turism Mamaia, citat de adevarul.ro.

Un DJ care a deranjat-o pe Elena Ceaușescu a făcut să dispară turiștii de pe litoral
Competiția de frumusețe Miss Litoral le supunea pe concurente la diferite probe

Elena Ceaușescu a gonit turiștii de pe litoral după ce un DJ a deranjat-o pe tovarășă

Concursul de frumusețe era însă unul cu probe clare, în care fetele își etalau trupul și abilitățile artistice sau sportive. Proba plexiglasului era cea care făcea deliciul publicului, aceasta constând în trecerea concurentelor, fără a atinge cu trupul, un contur de plexiglas realizat după dimensiunile 90-60-90. Astfel, îmbrăcate în costume de baie, fetele dovedeau că sunt fără cusur. Dincolo de succesul la public, concurentele puteau să primească oferte de muncă în showbiz și astfel să devină dansatoare, dizeuze, prezentatoare de spectacole ori recepționere sau chiar actrițe de film.

Un eveniment din anul 1983 avea să strice însă distracția de pe litoralul românesc, după ce un DJ a deranjat-o pe tovarășa Elena Ceaușescu. O discotecă celebră din Neptun avea să curme succesul înregistrat de concursul de frumusețe, după ce sunetul muzicii asurzitoare a ajuns până la reședința prezidențială. Elena Ceaușescu i-a convocat urgent pe supușii săi pentru a fi luate măsuri împotriva celor care i-au stricat liniștea.

Ce-i cu tămbălăul ăsta noaptea?! Să se închidă mai devreme!, a fost ordinul Elenei Ceaușescu.

Un DJ care a deranjat-o pe Elena Ceaușescu a făcut să dispară turiștii de pe litoral
Gestul Elenei Ceaușescu a dus la pierderea turiștilor străini de la malul Mării Negre

Localurile au fost nevoite să încheie programul la ora 22:00

Supărarea tovarășei s-a reflectat în noul program, discotecile, terasele, restaurantele, parcurile de distracții, deci practic întreaga viață de noapte a stațiunilor, fiind nevoite să încheie programul la ora 22:00. Practic, la fel ca în vreme de pandemie, România amuțea cu 10 minute înainte de ora stabilită, clienții părăsind localurile. Decizia era una total nepotrivită, mai cu seamă că turiștii scoteau sume serioase din buzunar abia după miezul nopții, când începea distracția. Și astfel, străinii au început ușor, ușor să nu mai aleagă litoralul românesc pentru petrecerea vacanțelor.

I-am minţit cât i-am minţit, ba că e pană de curent, ba că au fost avarii, ba că au fost inundaţii. Dar seară de seară, cât să îi mai duci cu vorba?… Înainte obişnuiau să petreacă până la 4 dimineaţa, la Melody Bar, de exemplu, unde cânta Dona Siminică. Acum se retrăgeau în hotel, în camere, care erau toate luminate a giorno. Nu era chip să depăşeşti ora de închidere. La ora 22.05 intra Miliţia în turmă peste noi în barurile de noapte – care numai de noapte nu mai erau. Suedezii, de exemplu, au fost foarte uluiţi, cum poate să se întâmple asta. I-am pierdut de clienţi, regretă Dumitraşcu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...