Efectul surprinzător al secetei în Europa. Oamenii nu știu ce vor face cu excesul produs în timpul verii

Beatrice Dumitru 08.08.2022, 16:33
Efectul surprinzător al secetei în Europa. Oamenii nu știu ce vor face cu excesul produs în timpul verii

Vara aceasta, Franța este afectată de o secetă, cea mai gravă înregistrată în țară, care a lăsat mai mult de 100 de municipalități fără apă potabilă. Dar efectul secetei este surprinzător și sunt persoane care au și beneficii în urma acestei situații grave, care a lovit și alte țări din Europa.

Producție record

După valurile de căldură și seceta care au afectat zona rurală franceză în ultimele săptămâni, un grup a devenit un câștigător: fermierii de sare din regiunea Guerande, deoarece soarele și vânturile slabe au determinat evaporarea apei de mare.

Fleur de Sel („Floarea de Sare”), albă ca zăpada din Guerande, care cristalizează la suprafața apei, este una dintre cele mai fine săruri de pe piețele mondiale, vânzându-se cu amănuntul în Statele Unite cu peste 100 de dolari kilogramul, notează Reuters.

Efectul surprinzător al secetei în Europa. Oamenii nu știu ce vor face cu excesul produs în timpul verii
Sarea de mare este folosită atât în bucătărie cât și în cosmetică.

Ne îndreptăm către o producție record”, a spus producătorul Francois Durand, care lucrează în domeniul extragerii sării de mai bine de 20 de ani.

Producția s-a dublat în acest an

Acesta a mai precizat că producția de sare de mare în ultimii zece ani a fost, în medie, de aproximativ 1,3 tone per salină, dar în acest an randamentul a fost aproape dublu, la 2,5 tone și a recunoscut că acest lucru îl face unul dintre puținii câștigători pe termen scurt ai schimbărilor climatice, în timp ce anumite părți ale țării se confruntă cu incendiile de vegetație și lipsa apei.

Într-o regiune cunoscută pentru vremea sa variabilă din Atlantic, mai mult de 40 de zile a fost soare și vânturi slabe, ceea ce  a însemnat puțină odihnă pentru cei care lucrează în salină, a spus lucrătoarea Audrey Loyer.

Este o muncă istovitoare sub soarele arzător, cu muncitori răzuind sarea de mare folosind metode și unelte care abia s-au schimbat în mai mult de patru secole, deoarece nu sunt permise utilaje în procesul de recoltare.  Producătorii se îngrijorează, de asemenea, că perioadele numai cu soare din această vară pot afecta structurile fragile de noroi în care apa de mare se evaporă și ar putea să nu supraviețuiască unei astfel de lucrări riguroase an de an.

Dar după ce va trece vara, producătorii de sare din regiune se pot întreba ce să facă cu tot excesul, dacă vremea caldă neîntreruptă va deveni ceva normal. Mai mulți fermieri au declarat că acum au rezerve pentru a acoperi următorii doi ani.

Sarea de mare este o sare obținută prin evaporarea apei de mare, fiind utilizată în bucătărie și în produsele cosmetice și este numită și sare de golf. Se spune că în Roma antică, soldații erau plătiți uneori nu cu monede, ci cu sare. Tehnica de extragere a sării de mare este veche de 800 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...