Efectele războiului din Ucraina. Raiffeisen Bank International ia în calcul o posibilă ieșire din Rusia

Mihnea Tălău 04.05.2022, 12:25
Efectele războiului din Ucraina. Raiffeisen Bank International ia în calcul o posibilă ieșire din Rusia

Raiffeisen Bank International (RBI) a declarat miercuri că evaluează toate opțiunile strategice pentru viitorul unității sale Raiffeisenbank Rusia,  mergând „până la și inclusiv o ieșire atent gestionată”. RBI, una dintre băncile europene cele mai expuse la Rusia, a declarat în martie că studiază o posibilă retragere din țară.

Banca operează în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice

Creditorul austriac a declarat miercuri că avea o expunere la capitaluri proprii și alte tipuri de capital la Rusia de 2,3 miliarde de euro (2,42 miliarde de dolari) la sfârșitul lunii martie.

RBI operează în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani, iar afacerile sale din această țară – banca nr. 10 din Rusia în funcție de active – au contribuit anul trecut cu aproape o treime la profitul net al grupului, de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari).

De la invazia Rusiei în Ucraina, luna trecută, băncile cu operațiuni în Rusia au fost sub presiune, deoarece investitorii se tem de deprecieri, de întreruperea afacerilor și de o creștere economică mai lentă.

mărit ilegal dobânzile

Raiffeisenbank Rusia a declarat că va continua să își deservească clienții din Rusia

„Această situație fără precedent determină RBI să ia în considerare poziția sa în Rusia. Prin urmare, evaluăm toate opțiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank Rusia, până la și inclusiv o ieșire atent gestionată din Raiffeisenbank în Rusia„, a declarat Johann Strobl, directorul general al RBI, într-un comunicat.

Raiffeisenbank Rusia a declarat separat că va continua să își deservească clienții din Rusia, indiferent de o eventuală retragere a societății-mamă austriece. O astfel de mișcare ar fi „o măsură de ultimă instanță”, a precizat aceasta.

Acțiunile băncii au scăzut cu 31% de la invazie, o mișcare pe care Rusia a numit-o o „operațiune specială”.

RBI a precizat că filialele sale sunt autofinanțate și bine capitalizate.

Numeroase instituții financiare au anunțat că își reduc operațiunile din Rusia, inclusiv Deutsche Bank, Goldman Sachs și JPMorgan Chase.

Urmăriți Impact.ro și pe