Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci. Ce rentă viageră și-ar fi aprobat ministrul Sporturilor

Gabriel Peneș 14.09.2022, 17:22
Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci. Ce rentă viageră și-ar fi aprobat ministrul Sporturilor

Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci. Marii campioni ai României primesc din partea statului român o rentă viageră ce diferă în funcție de performanțele acestora. Cea mai mare sumă, 16.335 de lei, o primesc foști sportivi de talia „Zeiței de la Montreal”, Elisabetei Lipă, Gabrielei Szabo sau Anei Maria Popescu. Dar Eduard Novak, actualul ministru al Sportului, și-a aprobat același cuantum pentru propria rentă viageră, prin prisma titlurilor obținute ca ciclist la Jocurile Paralimpice și Campionatelor Mondiale.

Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci

Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci. Actualul ministru al Sportului are parte de o rentă viageră lunară de aceeași valoare ca a celei pe care o primesc legende ale sportului românesc precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo sau Ivan Patzaichin, susține Sindicatul Naţional Sport şi Tineret. Mai precis, 16.335 de lei, adică aproximativ 3.300 de euro lunar.

„După ce inițial a spus că se mai gândește dacă se retrage din activitatea de sportiv paralimpic, Novak și-a depus dosarul la Ministerul Sportului și a obținut rapid o rentă viageră maximă; ministrul Sportului(!) i-a aprobat imediat cererea și fondurile au fost alocate instantaneu: Novak Carol Eduard primește lunar o rentă viageră de 16.635 de lei.

Această sumă se acordă doar celor mai titrați dintre sportivii României, atât primesc campionii cu cele mai multe medalii la campionatele mondiale şi europene de seniori, probe olimpice.

Ministerul Sportului, condus de ministrul Eduard Novak, l-a încadrat pe sportivul Eduard Novak în grupa maximă de performanță, alături de Nadia Comăneci (gimnastică), Ivan Patzaichin (canoe), Elisabeta Lipă (canotaj) sau Gabriela Szabo (atletism)”, precizează Sindicatul Naţional Sport şi Tineret.

Eduard Novak s-a pus pe picior de egalitate cu Nadia Comăneci. Ce rentă viageră și-ar fi aprobat ministrul Sporturilor
Nadia Comăneci, „Zeița de la Montreal”, a cucerit 9 medalii olimpice din care 5 de aur în fabuloasa ei carieră de gimnastă

Ce rentă viageră și-ar fi aprobat ministrul Sporturilor

Eduard Novak (46 de ani) este cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria României, multiplu medaliat la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Europene. Actualul ministru al Sportului a cucerit patru medalii de-a lungul participărilor la Jocurile Paralimpice (una de aur și trei de argint), 5 medalii de aur la Campionatele Mondiale, precum și două titluri europene.

Spre comparație, de exemplu, Nadia Comăneci are nouă medalii olimpice (cinci de aur, 3 de argint și una de bronz), patru la Campionatul Mondial (două de aur și două de argint) și 12 medalii la Campionatul European (9 de aur, două de argint și una de bronz).

Conform gsp.ro, potrivit Legii 69/2000, eligibili să primească rentă viageră sunt sportivii care au obținut „o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice”. Cu medalii aur atât la Jocurile Paralimpice, cât și la Campionatele Mondiale și Europene, Novak se încadrează aici cu brio.

Cuantumul maxim lunar al rentei viagere este de 16.335 de lei

Potrivit legii, renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie, valoarea acestuia în prezent fiind de 6.095 lei. Ea se acordă 100% pentru prima medalie de de aur obţinută la jocurile olimpice, 80%, pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale și 70%, pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene, mai scrie sursa citată.

„Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară”, mai este specificat în lege.

În aceste condiții, se pare că, tehnic vorbind, Eduard Novak ar avea dreptul la plafonul maxim al acestei recompense din partea statului român. Rămâne în discuție chestiunea morală a unei asemenea decizii, câtă vreme el este și șeful ministerului care acordă aceste rente viagere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....