Editorial. Zarurile au fost aruncate. Faceți jocurile, domnilor!

Dan Mlădinoiu 09.12.2020, 14:51
Editorial. Zarurile au fost aruncate. Faceți jocurile, domnilor!

Dacă în ultima perioadă “meciurile” electorale erau anoste, fade, fără zvâc și numai bune de ațipit în timpul derulării lor, acum, Moș Nicolae a pus în ghetele cu scârț din Clădirea Legislativului câte un lingou de AUR. Capac la deja plicitisitoarele ciocolate belgiene, sticle de Dom Perignon, ceasuri Rolex etc.

Zarurile au fost aruncate

Aurul care se dorește a fi de 24 K, având ca principiu fundamental în programul său meritocrația. Acronimul Alianței pentru Unirea Românilor este în parte alcătuită dintr-un șir de “suverani” de sânge sau prin alianță, în număr de 27 de perechi soț-soție, tată-fiică, tată-fiu, mamă-fiică, mamă-fiu, frate-soră, frate-frate. Așadar, conform G4Media, rude de gradul 1 și 2. Unul din cazuri este la piscul partidului (Claudiu Târziu), co- președinte al formațiunii. Avem și o situație demnă de Cartea Recordurilor, secțiunea românească. Pe listele unui județ s-au aflat  soțul, soția și mama primului.

Situația de facto este potrivită principiului 3 al Mecanicii, acela cu corpuri și forțe care acționează egal, dar în sens opus. Mai exact, programul politic al AUR promovează virtutea, valoarea. Iată ce scrie în partitura călăuzitoare a acestei mișcări: “Meritocrația înseamnă accesul la poziții sociale și de prestigiu pe baza meritelor personale. Inteligența, competența, calitățile morale și efortul depus pentru scopurile comune sunt cele în virtutea cărora membrii partidului nostru vor căpăta responsabilități în organizație și funcții și demnități de stat”.

Rezultă că avem de-a face cu o rafinată colecție, ediție princeps, a celor mai strălucite frunți pe care a avut-o umanitatea în seiful ei istoric de până acum: Richelieu, Mazarin, Becket, Aristotel, Platon, Iorga, Titulescu, Socrate, Heraclit, Kissinger ș.a.m.d. Dacă printr-o tumbă, un giumbușluc al trecutului exemplar, George Simion și Cludiu Târziu s-ar fi născut cu mult mai devreme, lista somităților enumerate ar fi fost inutilă, iar tot ce i s-a întâmplat omenirii ar fi avut un cu totul alt curs. N-a fost să fie.

Drept care, în viitorii patru ani ne mulțumim cu un ultas de peluză fotbalistică și o suită de familii deosebit de bogate, ce și-au finanțat campania pentru o pârghie de propășire a neamului nostru. Acuzat că are legături cu Rusia și cu publicația Sputnik, ciobul de AUR, prin zicerea lui Simion,  neagă vehement propteaua Kremlinului: “Rusia este cel mai mare pericol pentru România din ultimii 200 de ani. Putin e un asasin”.

De asemenea, tot el: “Ați tras concluzia că suntem neo- legionari? Eu nu sunt de acord cu opiniile conspiraționiste. Atâta timp cât Kelemen Hunor spune că AUR nu ar trebui să existe în Parlament, așa aș putea spune și eu că nu ar trebui să existe UDMR în Parlament. Formațiunile etnice mai repede creează probleme și tensiuni etnice”.

De l-am crede pe el & co. Nu este o formațiune naționalist-populistă, antioccidentală, contraamericană, xenofobă, iredentistă etc. Deocamdată, este pe același arcuș cu titlul piesei grupului Status Quo, In the Army Now (n.red.- Acum, în armată). Ca dovadă, a pus baioneta la armă și a anunțat la Antena 3 că, dacă PSD n-o face, își asumă inițierea suspendării din funcție a președintelui Iohannis.

Partea vizibilă a AUR s-a concretizat în scandaluri însoțite de decibeli vătămători timpanelor, a fructificat rebeliunea antimască a coronascepticilor, au fost buni comunicatori cu publicul lor țintă și au dat frâu liber multor zecdi de mii de share-uri în social media.

Acest partid a redemonstrat că broasca nu bea iazul în care trăiește. Nu el l-a ucis pe Napoleon pentru un pumn de dude, nici nu i-a tăiat urechea lui Van Gogh. În istoria cel puțin recentă, au mai ființat formațiuni și personaje de identic calapod: PLD – Jirinovski (Rusia), Frontul Național – Marie Le Pen (Franța), o perioadă Jobbikul unguresc și vadimistul – România Mare.

Fiindcă viitoarea majoritate parlamentară românească se conturează tot mai net (PNL-USR PLUS- UDMR), rămâne de citit dacă bătrâna deșcă – PSD – va cuteza să lege cu o bandă aurie triunghiul rozelor sale înmănunchiate.

Atunci se va putea distinge în clarobscur dacă au avut dreptate Hegel cu remarca sa: “Poporul este acea parte dintr-un stat care nu știe ce vrea” sau Voltaire cu truismul lui: “Politica este modul prin care cei fără principii îi conduc pe cei fără memorie”. Deocamdată s-a strigat bingo. Până la Crăciun este musai să avem guvern, cel puțin în vederea alcăturii viitorului buget. Va să zică, domnilor, faceți jocurile!

P.S. Ruleta se învârte întotdeauna spre dreapta, iar jetoanele nu sunt din AUR. Cu toate acestea, filonul prețios al partidului nou-venit pe scena politică țintește sus de tot. Anume, îl propune pe Călin Georgescu în funcția de premier al României. Interesant,  dacă faptul n-ar fi cel puțin lipsit de modestie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI