O femeie din Arad a fost ridicată joi de procurorii DIICOT după ce au descoperit că aceasta a stabilit și menținut mai multe relații cu reprezentanți ai Statului Islamic (cunoscută sub abrevierea ISIS). De ce s-a asociat tănâra cu gruparea teroristă?
Femeia de 33 de ani din Arad stabilise legături cu mai mulți combatanți ISIS din Orientul Mijlociu. Cercetările de până acum, indică faptul că tânără din Nădlac era foarte săracă, iar resursele minime de care dispunea au îndemnat-o să își abandoneze cei trei copii. Micuții au fost lăsați în grija unui centru de plasament pentru că femeia locuia cu chirie, într-un loc în care nu putea să le ofere copiilor cele necesare pentru un trai de zi cu zi.
Potrivit unor surse din anchetă, citate de Gândul, femeia ar fi acumulat mai multe frustrări legate de viața sa personală care au luat forma unei uri nejustificate îndreptate către mai multe valori occidentale. Se pare că această ură a coincis cu valorile și credințele grupării teoriste ISIS, cu care femeia s-a afiliat, până să fie prinsă de DIICOT. Cel mai probabil, fundamentaliștii religioși au profitat de vulnerabilitatea femeii și au reușit să o convingă mai ușor de faptul că aparține unui grup.
Femeia este suspectată că a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, precum şi că deține astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste. Ea jurase credință fundamentaliștilor și se oferise să lupte alături de ei, pe viață și pe moarte, împotriva puterilor Occidentale, deși nu se convertise, încă la islam.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În urma acțiunii din această dimineață, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”, potrivit unui comuniat remis de DIICOT, citat de Digi24.
Potrivit unui raport al Consiliului de Securitate al ONU, publicat la începutul anului 2017, ISIS își recompensează cu generozitate luptătorii, iar pentru viitorii soldați antrenați folosește sursele extinse de finanțare. În multe cazuri, ISIS a folosit sume mari de bani pentru a ispiti teroriștii.