E linişte, în sfârşit. Focurile intre Israel și militanții din Fâșia Gaza au încetat. Cum au sărbătorit palestinienii

Nicu Stan 21.05.2021, 10:02
E linişte, în sfârşit. Focurile intre Israel și militanții din Fâșia Gaza au încetat. Cum au sărbătorit palestinienii

E linişte, în sfârşit. Focurile intre Israel și militanții din Fâșia Gaza au încetat. Cum au sărbătorit palestinienii armistițiul, vedeți în articolul de mai jos.

Războiul dintre Israel și Fâșia Gaza a încetat. Când a intrat în vigoare armistițiul

E linişte, în sfârşit după ce focurile dintre Israel și militanții din Fâșia Gaza au încetat. Atacurile reciproce dintre Israel și militanții din Fâșia Gaza au încetat în noaptea de joi spre vineri noapte, la orele 2:00 în urma unei înțeleri.

Armistițiul vine după 11 zile de bombardamente sângeroase, fiind cele mai grave din ultimii ani. Israelienii au ucis cel puțin 230 de palestinieni, dintre care 65 de copii, iar palestinienii au ucis 12 israelieni, dintre care doi copii.

Razboiul dintre Hamas si Israel a incetat
Razboiul dintre Hamas si Israel a incetat

Palestinienii au ieșit bucuroși pe străzi

Când armistițiul a intrat în vigoare, focul încetând, mulți locuitori din Gaza au ieșit pe străzi să sărbătorească. Acordul de încetare a războiului a fost posibil după eforturi diplomatice internaționale și datorită medierii Egiptului.

La scurt timp după încetarea atacurilor, un număr mare de palestinieni au ieșit pe străzi, cu mașinile și pe jos, pentru a sărbători cum se cuvine pacea. De asemenea, difuzoarele de la moschei anunțau victoria. De altfel, ambele părți combatante, Israelul și Hamas, își revendică victoria.

Hamas, neâncrezător în armistițiu

Chiar și așa, Basem Naim, de la Consiliul Hamas pentru relații internaționale, a spus pentru BBC că nu crede că armistițiul va fi unul de durată.

„Fără dreptate pentru palestinieni, fără oprirea agresiunii israeliene și a atrocităților israeliene împotriva poporului nostru din Ierusalim, încetarea focului va continua să fie fragilă”, a Basem Naim.

Hamas, cu mâinile pe trăgaci

„Este adevărat că bătălia se termină astăzi, dar Netanyahu și întreaga lume trebuie să știe că mâinile noastre sunt pe trăgaci și vom continua să întărim capacitățile rezistenței. Și îi transmitem lui Netanyahu și armatei sale, dacă te întorci, ne vom întoarce!”, a spus și Ezzat El-Reshiq, oficial Hamas.

Joe Biden, președintele SUA, a anunțat că încetarea focului între Israel şi Hamas, intrată în vigoare vineri noapte, reprezintă „o adevărată oportunitate” pentru a avansa în direcţia păcii și a bunei înțelegeri.

Anunțul lui Joe Biden

”Statele Unite susțin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas și ale altor grupuri teroriste din Gaza, care au luat viața civililor nevinovați din Israel. Transmit sincere condoleanțe tuturor familiilor, israeliene și palestiniene, care i-au pierdut pe cei dragi.

Statele Unite s-au angajat să colaboreze cu Organizația Națiunilor Unite și cu alte țări interesate pentru a oferi asistență umanitară rapidă și pentru a susține sprijinul internațional pentru poporul din Gaza și pentru eforturile de reconstrucție din Gaza.

Hamas nu va fi lăsat să-și refacă arsenalul

Vom face acest lucru în parteneriat cu Autoritatea Palestiniană, nu cu Hamas, astfel încât să nu permitem Hamas să-și refacă arsenalul militar. Cred că palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și să se bucure de măsuri egale de libertate, prosperitate și democrație”, a spus Joe Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe