Dragobete 2023, pe ce dată se sărbătorește. Legendă, semnificație, tradiții și obiceiuri

Cazacu Alexandru 14.02.2023, 09:00
Dragobete 2023, pe ce dată se sărbătorește. Legendă, semnificație, tradiții și obiceiuri

De Dragobete 2023, românii de pretutindeni sărbătoresc iubirea alături de partenerii lor. Varianta românească a Valentine’s Day este celebrată în fiecare an pe 24 februarie. La români, dragostea este sărbătorită în această zi încă din cele mai vechi timpuri. Există mai multe tradiții diferite tradiții și obiceiuri legate de Dragobete, iar noi vă vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute.

Dragobete 2023. Ce sărbătoresc românii pe 24 februarie

Deși unii ar putea fi de altă părere, Dragobetele este o sărbătoare destul de veche, cu tradiții și semnificații adânci în cultura românească. Sărbătoarea iubirii la români este celebrată, după cum spuneam, în fiecare an pe 24 februarie.

În ziua de astăzi, pe 24 februarie, cei care se iubesc își fac cadouri și se bucură de timpul petrecut împreună. Cu toate acestea, până la jumătatea secolului al XX-lea, oamenii de pe la sate sărbătoreau Dragobetele la 24 și 28 februarie sau pe 1 și 25 martie, conform cercetătorului Ion Ghinoiu.

Se pare că această sărbătoare era specifică zonei de sud a țării. La vremea respectivă, sărbătoarea mai era cunoscută sub denumirea de „Logodna păsărilor”. Se spune că aceasta era ziua în care zburătoarele se împerecheau și își făceau cuibul. Ei bine, această „logodnă” a fost adoptată simbolic și de oamenii de pe la sate care considerau că flăcăii și fetele trebuie să se întâlnească în această zi pentru a se iubi pe tot parcursul anului.

Dragobete 2023
Dragobete 2023. Tradiții și obiceiuri pe 24 februarie

Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii

Conform legendei, Dragobete era fiul Babei Dochia. În Panteonul autohton, Dragobete este zeul tinereții, al veseliei și al dragostei. Se spune că, acest personaj important din mitologia românească era un tânăr arătos și năvalnic.

Legenda mai spune că Dragobete putea fermeca pe oricine cu frumusețea și cântecele fluierului său. El apărea în visele bărbaților care urmau să se însoare și îi povățuia în tainele iubirii. Pe lângă faptul că putea să trezească iubirea în sufletele oamenilor, fiul Babei Dochia reușea să aducă și natura la viață după sezonul rece.

După ce vreme de sute de ani i-a învățat pe oameni să iubească, Dragobete a murit și s-a transformat într-o plantă de primăvară. În popor, planta este numită „năvalnic” și ajută la vindecarea rănilor.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2023

Acest obicei nu prea se mai practică în ziua de astăzi, însă în trecut tinerii îmbrăcau haine frumoase și se strângeau în păduri. Fetele și băieții culegeau primele flori ale primăverii, după care jucau un joc numit „zburătorit”.

La amiază, tinerele fugeau către sat, iar băieții le fugăreau, încercând să le prindă pentru a le fura un sărut. Dacă băiatul îi era drag fetei, ea se lăsa prinsă. Și uite așa începea povestea de iubire dintre cei doi. Pe înserate, logodna lor era anunțată în satul respectiv.

În unele zone din țară, în jurul zilei de 24 februarie, oamenii acordau o îngrijire specială animalelor și păsărilor din gospodărie. Bătrânii de pe la sate credeau că în această zi păsările se împerechează și își fac cuiburile. În plus, se spune că de Dragobete nu trebuie să sacrifici animalele din ogradă.

Conform unei alte tradiții, fetele își pot afla ursitul în noaptea de Dragobete. Tinerele trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit, pentru a-și visa alesul. Pe 24 februarie, bărbații nu trebuie să se certe cu nicio femeie, pentru că vor avea parte de ghinion și necazuri în primăvara care vine.

Superstiții de Dragobete 2023

O vorbă din bătrâni spune că, dacă în ziua de Dragobete auzi o pupăză cântând, atunci vei avea spor pe tot parcursul anului.

Există și superstiții cu privire la vreme. Mai exact, unii susțin că ploaia din ziua Dragobete aduce o primăvară frumoasă și însorită.

Dacă nu vrei să îți meargă prost tot anul, de Dragobete nu trebuie să te cerți cu absolut nicio persoană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...