Dovlecei în aluat tempura. Rețeta pas cu pas și ingredientul special pe care să îl adaugi ca să iasă gustoși

Matei Oana 07.07.2022, 16:27
Dovlecei în aluat tempura. Rețeta pas cu pas și ingredientul special pe care să îl adaugi ca să iasă gustoși

Ce este tempura? Este cel mai cunoscut mod de preparare japonez. Orice fel de carne, fructe de mare, legume scufundate în aluat tempura prăjite în baie de ulei.
Pare o tehnică sofisticată dar este mai simplu decât crezi să prepari dovlecei în aluat tempura.

De ce ingrediente ai nevoie pentru aluatul tempura? Făină, ou, amidon și apă minerală rece. Ca ustensile, ai nevoie de un castron mare, un castron mai mic, tel, șervet absorbant, tigaie adâncă.

Astăzi, vă prezint o rețetă simplă cu dovlecei în aluat tempura. Am ales dovlecei tineri, cu coaja subțire, poți alege și zucchini, acei dovlecei cu coaja verde închis.
Pentru prăjit poți folosi ulei de floarea soarelui, măsline, rapiță, etc. Bucățile de dovlecei se servesc cu orice sos iți place, eu am făcut un sos de smântână cu usturoi.

Ingrediente

  • 2 dovlecei- medii cu coaja subțire

Pentru aluat

  • 2 ouă mari
  • 2 căni cu apă minerală rece
  • 200 gr linguri de făină
  • sare, piper

Pentru prăjire

  • 300 gr ulei- în funcție de mărimea vasului

Pentru sos 

  • 100 gr smântână
  • 50 ml iaurt grecesc
  • 1 legătură de mărar
  • 2-3 caței de usturoi
  • sare, piper

Mod de preparare dovlecei în aluat tempura

  • În primul rând, pregătești aluatul. Este important să fie rece atunci când îl folosești.
  • Într-un bol mixează ouăle cu făina, apa minerală, sare și piper. Poți folosi și apă plată, dar bulele de la apa minerală dau o textură aerată aluatului, de aceea este un ingredient special. Dacă aluatul este prea lichid mai poți completa cu puțină făină.
  • Aluatul trebuie să aibă o textura vâscoasă, similar celui de clătite.
  • Pune bolul la frigider până pregătești restul ingredientelor.
  • Taie dovleceii rondele de 1 centimetru, presară sare și lasă-i la scurs într-o sită, pentru 10 minute.
  • Stoarce bine dovleceii într-un prosop.
  • Scoate castronul cu aluatul tempura de la frigider și pune-l într-un vas mai mare cu apă și gheață. Este important, cum am spus mai sus, sa fie compoziția foarte rece când o pui la prăjit, pentru a forma crusta crocantă.
  • Într-o tigaie încinge bine uleiul, până la 170 de grade, pune feliile de dovlecel date prin aluat, una câte una. Pune-le în tranșe, nu aglomera spațiul de prăjire.
  • Se prăjesc, circa 3 minute pe fiecare parte, până se umfla aluatul și capătă o culoare aurie.
  • După ce sunt gata prăjite, cu o paletă cu fantă sau găurele, scoate feliile de dovlecel pe un grătar sau pe șervete absorbante pentru a scurge
    eventualele resturi de ulei.
  • Prepararea sosului de smântână cu usturoi: se zdrobesc cățeii de usturoi, se freacă cu ulei peste care se adaugă smântâna, iaurtul, mărarul tocat, sarea și piperul. Amesteci bine și dai la frigider pentru 30 de minute.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe