Două străzi cu istorie din București își schimbă denumirea. Motivul din spatele deciziei Primăriei Capitalei

Beatrice Dumitru 17.12.2022, 12:45
Două străzi cu istorie din București își schimbă denumirea. Motivul din spatele deciziei Primăriei Capitalei

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate în şedinţa de joi, 22 decembrie, un proiect de hotărâre conform căruia două străzi cu istorie din București își vor schimba numele. Pe una dintre acestea a locuit fostul dictator Nicolae Ceașușescu. Străzile vor fi redenumite după două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist.

Cele două străzi care își vor schimba numele

Proiectul care propunea schimbarea numelui celor două străzi din București, din Sectorul 1, a fost semnat de consilierii Cătălin Deaconescu şi Răzvan Socolovici de la PNL, și de consilierii USR, Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor. Decizia de a schimba numele celor două artere este discutată în Primăria Capitalei, potrivit PMB.

Cele două străzi cu istorie care își vor schimba denumirea sunt Bulevardului Primăverii, unde a locuit Nicolae Ceaușescu până în decembrie 1989, care se va numi Bulevardul Monica Lovinescu și strada Herăstrău, care va fi redenumită în Virgil Ierunca. Inițiatorii proiectului au precizat că așa se va realiza o „despărţire de comunism” și au explicat de ce au ales noile denumiri.

Două străzi cu istorie din București își schimbă denumirea. Motivul din spatele deciziei Primăriei Capitalei
Bulevardul Primăverii iși va schimba denumirea.Sursa foto: Wikipedia

Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist. Ambii au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după instaurarea regimului comunist în România şi au trăit împreună o viaţă întreagă cu gândul la România, visând mereu la momentul întoarcerii acasă. Vocile lor, devenite familiare pentru milioane de români aflaţi de o parte sau alta a Cortinei de Fier, au transmis speranţă poporului român în anii cumpliţi ai dictaturii comuniste” se arată în referatul de aprobare.

S-a mai propus schimbarea numelui celor două străzi

Ideea de a schimba nummele celor două artere din cartierul fostei nomenclaturi comuniste după două figuri importante ale exilului românesc, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, a fost formulată într-o solicitare oficială către PMB, încă din anul 2008, de către Vladimir Tismăneanu (la acea vreme preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România) împreună cu Horia Roman Patapievici (membru al comisiei, la acea dată preşedintele Institutului Cultural Român).

De asemenea, ideea este prezentată şi în capitolul dedicat Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca din cartea „Declaraţie de iubire” a lui Gabriel Liiceanu, publicată într-o primă ediţie în anul 2001, se mai arată în document.

După ce proiectul va fi aprobat, hotărârea va fi comunicată Administraţiei Străzilor, Primăriei Sector 1, Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, Companiei Naţionale Poşta Română, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară al Municipiului Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...