Donald Trump recunoaște că a fost „surprins” de invadarea Ucrainei. „Credeam că Putin negocia când a trimis trupe la graniță. S-a schimbat mult”

Beatrice Dumitru 16.03.2022, 09:49
Donald Trump recunoaște că a fost „surprins” de invadarea Ucrainei. „Credeam că Putin negocia când a trimis trupe la graniță. S-a schimbat mult”

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce de atunci a devenit cel mai mare atac asupra unui stat european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în 1945. Donald Trump, despre care s-a spus de-a lungul timpului că este un apropiat al lui Vladimir Putin, a recunoscut că a interpretat greșit intențiile liderului rus atunci când a trimis trupe la granița cu Ucraina și este de părere că acesta nu ar fi invadat țara vecină dacă el mai era președintele SUA.

„Vladimir Putin e foarte schimbat”

Fostul președinte al SUA Donald Trump, care se pare că a dezvoltat o relație de lucru strânsă cu Moscova în timpul președinției sale, a spus că Vladimir Putin s-a „schimbat foarte mult” de când cei doi au lucrat ultima dată împreună.

Donald Trump a recunoscut că a fost „surprins” de faptul că Vladimir Putin a invadat Ucraina, deoarece a crezut că liderul de la Kremlin încerca doar „să negocieze”, atunci când a trimis trupe la granița cu fosta țară sovietică.

Sunt surprins, chiar sunt surprins. Am crezut că negociază când și-a trimis trupele la graniță. Am crezut că negociază. Am crezut că este o modalitate grea de a negocia, dar o modalitate inteligentă de a negocia. M-am gândit că va încheia o înțelegere bună așa cum fac toți ceilalți cu Statele Unite și cu ceilalți oameni cu care tind să aibă de-a face – știi, ca orice înțelegere comercială. Cred că s-a schimbat. Este un lucru foarte trist pentru lume. E foarte schimbat”, a declarat Donald Trump pentru Washington Examiner în timpul unui interviu telefonic și preluat de Daily Mail.

Donald Trump recunoaște că a fost „surprins” de invadarea Ucrainei. „Credeam că Putin negocia când a trimis trupe la graniță. S-a schimbat mult”
Donald Trump spune că a colaborat bine cu Vladimir Putin.

Criticat pentru relația cu Vladimir Putin

De-a lungul timpului, Donald Trump s-a confruntat cu critici pentru relația sa apropiată cu Vladimir Putin și, cel mai recent, pentru că nu l-a criticat în urma invaziei din Ucraina. Colegii săi republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul consilier pentru securitate națională la Casa Albă, Robert C. O’Brien, l-au acuzat public pe președintele rus și au spus că nu va exista milă pentru cei din partid care simpatizează cu Vladimir Putin.

Donald Trump a respins ideea că a fost blând cu liderul rus și a susținut că Moscova nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă el mai era președintele SUA.

„Am fost foarte, foarte dur cu Putin. Am o reputație proastă despre asta. În același timp, m-am înțeles foarte bine cu el. Dar m-am înțeles foarte bine cu majoritatea liderilor lumii”, a adăugat Donald Trump.

„Banii merg împotriva Rusiei”

Fostul președinte miliardar a mai susținut că a schimbat, adesea, agendele lui Vladimir Putin în timp ce era în funcție la Casa Albă. De asemenea, a afirmat că în perioada mandatului a dat foarte mulți bani pentru NATO pentru a apăra Europa de Rusia.

Când te gândești la asta, cine a fost mai dur cu Rusia decât mine? Am dat miliarde și miliarde de dolari pentru NATO. Acum, toți acești bani merg împotriva Rusiei, așa că am făcut asta. Am închis conducta. Știi, conducta a fost închisă, iar Biden a deschis-o. În plus, am dat cele mai mari sancțiuni pe care le-a făcut cineva vreodată împotriva Rusiei. Am fost foarte critic la adresa lui Putin din punctul de vedere al conductei, din punctul de vedere al strângerii de miliarde și miliarde de dolari pentru NATO pentru a proteja, în primul rând, Europa împotriva Rusiei. Nimeni altcineva nu a făcut asta”, a mai spus fostul lider de la Casa Albă.

Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie, iar de atunci au existat mai multe runde de negocieri între cele două țări. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace par mai realiste, dar negociatorii au nevoie de mai mult timp. Oficialii de la Kiev speră că războiul s-ar putea încheia până în luna mai.

Urmăriți Impact.ro și pe