Editorial Alin Buzărin

Dom` președinte, mai ușor cu golful și cu Pianu pe scări!

Alin Buzărin 22.09.2021, 16:42
Dom` președinte, mai ușor cu golful și cu Pianu pe scări!

Așadar, la Pianu, în Alba, s-a mai făcut un teren de dat cu crosa după bilă. Mai erau și altele,tot acolo, însă ultimul dintre ele l-a avut drept tăietor de panglică pe șeful statului. Primari, politicieni, bogătași locali, lume aleasă. La Pianu de Alba. Într-un județ în care, prin nordul său, prin Țara Moților (am fost recent, am constatat pe viu) multă lume se mai duce încă la privată din fundul curții cu ciomagul, ca să dea în câini. În altă parte a județului, la Pianu, oamenii au crosă de golf în loc de ciomag.

Klaus Iohannis a inaugurat un teren de golf

Ca o paranteză, în spatele lui dom` președinte și a primarilor și politicienilor înduminecați vestimentar, o reclamă cu Dăciuța mașina noastră națională, făcută cu bănuți franțuzești. Producătorul franco-român își fabrică mașinile în România, dar activitățile de marketing ale fabricii de la Mioveni vizează doar partea elitistă a existenței noastre, adică aristocraticul golf. În schimb, brandul poate fi regăsit pe tricourile echipei italiene de prim eșalon Udinese, precum și în denumirea stadionului din capitala friulană, care se cheamă ”Dacia Arena”. În România, doar golf, celelalte domenii sunt sub condiția interesului fabricanților de Logane.

La evenimentul de la Pianu (cu coadă? fără?) dom președinte a bătut câmpii cu voioșie, cum că golful nu e deloc un sport costisitor și elitist, încercând să ne convingă cât de plebee și de proletară e activitatea pentru care nu ai nevoie doar de crosă și bilă, ci și de niște mașinuțe electrice din acelea, plus de niște hectare cu iarbă tunsă la milimetru și de niște heleștee peste care să zboare bila. Dotări la îndemâna oriciui, că doar toată lumea e bogată, nu? Însă înainte de discurs a reținut atenția outfit-ul locatarului de la Cotroceni. Veșminte albe, imaculate, reclamă la detergent, nu alta! Putea fi luat drept orice. Frizer, ospătar, comandant de navă pogorât pe uscat sau mai degrabă brancardier care și-a uitat targa acasă…

Klaus Iohannis a inaugurat un teren de golf
Klaus Iohannis a inaugurat un teren de golf

”Țara arde și baba se piaptănă cu crosa”

Când cazurile de Covid se înmulțesc de la o zi la alta, când toate s-au scumpit înfiorător, când ecoomiștii folosesc tot mai des cuvântul ”inflație”, când e criză politică de vreo două luni și parlamentarii își trag scaundee de sub fund în plen, președintele țării vine și ne spune ce bine e să practicăm golful! Cine crede că e vorba despre lipsa de inspirație a conslierilor în alcătuirea programului prezidențial, e de-a dreptul naiv! Nu e naivitate, absolut deloc! E o abatere mișelească a atenției de la probemele reale către ceva care nu interesează pe nimeni. E un mesaj fals pentru străinătate că în România totul e în ordine și că singurul neajuns, surmontat și acela, era inaugurarea încă unui teren de golf.

În traducere liberă, e o luare la mișto a plebei de către un președinte care știe că e la al doilea și ultimul său mandat. Va intra în istorie cu crosa de golf și cu targa pe care și-a uitat-o acasă!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...