Doliu în lumea muzicii populare din România. S-a stins imediat după Paște

Badea Violeta 17.04.2023, 22:32
Doliu în lumea muzicii populare din România. S-a stins imediat după Paște

Veste tristă pentru fanii muzicii populare din România. Un cunoscut și îndrăgit interpret a încetat din viață luni, pe data de 17 aprilie, chiar în a doua zi de Paște. Regretatul artist avea 68 de ani și se lupta cu o boală gravă. Află, din rândurile de mai jos, despre cine este vorba, de fapt!

Ce artist român a murit în a doua zi de Paște

Zi neagră pentru iubitorii muzicii populare românești. Unul dintre cei mai apreciați cântăreți s-a stins din viață din cauza unei probleme grave de sănătate. Este vorba despre violonist bihorean Varga Carol, poreclit „Zbiciu”.

Regretatul cântăreț avea 68 de ani și era internat în stare foarte gravă la spital, fiind diagnosticat cu o boală cruntă. Interpretul a văzut lumina zilei pe data de 25 martie 1955 la Șușturogi, un sat din comuna Cetariu, județul Bihor.

Varga Carol a iubit muzica încă de la o vârstă fragedă și a devenit, treptat, unul dintre cei mai cunoscuți maeștrii ai viorii cu goarnă din județul său natal.

Cel care a făcut anunţul trist al pierderii artistului a fost Leontin Ciucur, fostul director al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana. Acesta a scris un mesaj emoţionat pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi folclorul bihorean este în doliu! A mai plecat la ceruri unul dintre pilonii săi de bază, Varga Carol – Zbiciu, de la care s-au inspirat de-a lungul timpului majoritatea instrumentiștilor bihoreni, dar și mulți dintre soliștii vocali.

Om de aleasă omenie modest și așezat, familist convins, s-a dus la ceruri sa cânte alături de ceilalți bihoreni pe care i-am pierdut, Gheorghe Rada, Gheorghe Costache, Augustin Cosma, Gheorghe Soponar, Ionel Greiere, Victor Chiș, Florica Duma, Florica Ungur, Elvira Lerințiu, Traian Hurgoi și alții.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Leontin Ciucur.

Citește și Doliu în lumea muzicii și în showbiz! S-a stins un nume uriaș!

Varga Carol
Varga Carol

„Lacrimi și durere peste Bihor”

Ulterior, mesajele celor care l-au cunoscut sau i-au apreciat muzica lui Varga Carol au început să curgă neîncetat. Și Vasile Coca, interpret de folclor și fondator al canalului de televiziune Hora TV, a transmis un mesaj emoționant în mediul online.

„Lacrimi și durere peste Bihor! Legenda Bihorului muzical și Emblema hididișilor bihoreni Zbiciu a părăsit azi această lume cu dor și se alătură artiștilor din raiul luminos, Florica Ungur, Florica Duma și a altor foste stele ale folclorului românesc!

Drum bun spre stele, maestre Zbiciu, ne vei lipsi tare mult tuturor celor care te-am cunoscut și apreciat. Veșnica ta pomenire!”, a scris acesta.

Citește și Doliu în lumea muzicală. A murit un mare artist internațional, care a concertat și în România!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...