Dolarul tocmai a depășit euro. Cu cât se vinde acum moneda americană

Stan Filon 23.08.2022, 15:05
Dolarul tocmai a depășit euro. Cu cât se vinde acum moneda americană

Șoc pe piața valutară din România, după ce dolarul american a fost cotat marți de Banca Națională a României la o valoare mai mare decât moneda europeană, în raport cu leul. Cursul BNR afişat marţi de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, faţă de 4,8851 de lei pentru un euro, transmite Agerpres. În acest timp, leul s-a apreciat în fața euro cu 0,02 bani, față de cursul anterior.

Dolarul tocmai a depășit euro

Așadar, moneda americană a câștigat teren în fața celei europene, la cursul BNR de marți, 23 august, când dolarul a depășit euro, în raport cu leul românesc. Leul s-a depreciat în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,9225 lei, în creştere cu 4,11 bani (+0,84%), comparativ cu ziua de luni, când un dolar american s-a vândut cu 4,8814 lei.

Moneda naţională s-a depreciat și în în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0926 lei, în creştere cu 0,61 bani (+0,11%), faţă de 5,0865 lei, cotaţia anterioară. Și aurul s-a scumpit marți, ajungând să se vândă cu 275,2202 lei, de la 272,2033 lei, în şedinţa precedentă.

Dolarul tocmai a depasit euro
Dolarul tocmai a depasit euro

Vine criza economică în Europa?

Pe pieţele internaţionale, moneda euro a coborât din nou marţi sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters.

Așadar, semnalele care anunță o criză economică, cel puțin în Europa, au început să apară din ce în ce mai vizibile. De altfel, experții financiari au anunțat-o cu ceva timp în urmă. Aceștia spun că recesiunea economică nu putea fi evitată, chiar dacă nu apărea pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina, însă acestea au agravat situația.

„Averea gospodăriilor s-a dublat în ultimii nouă ani, alimentată de cvadruplicarea preţurilor acţiunilor şi de recuperarea completă a valorii locuinţelor de la adâncimile crizei financiare. Pe de altă parte, venitul mediu al gospodăriilor abia a crescut în cei nouă ani, cu o rată sumbră de 7% – o creştere anuală de mai puţin de 1% după inflaţie. Principalul motor al bunăstării financiare a gospodăriilor americane de astăzi este bogăţia, nu venitul..

Problema cu aceasta este că bogăţia depinde de creşterile şi coborâşurile preţurilor activelor şi, prin urmare, fenomenul bear market poate da o lovitură grea pentru bogăţia gospodăriei. Întrucât veniturile nu sunt suficient de puternice pentru a atenua impactul, o scădere a pieţei poate duce la sărăcirea gospodăriilor, va duce probabil la cheltuieli mai mici. Acest lucru poate duce la o încetinire ciclică şi poate creşte şansele de recesiune”, scria economistul Raul Elizalde pentru Forbes în decembrie 2018.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...