Doi jurnalişti de la Digi24, reţinuţi de separatiști proruși în Transnistria. MAE, intervenţie de urgenţă: „Am fost înconjuraţi”

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 18:36
Doi jurnalişti de la Digi24, reţinuţi de separatiști proruși în Transnistria. MAE, intervenţie de urgenţă: „Am fost înconjuraţi”

Doi jurnaliști de la postu Digi24 au fost reținuți de forțele de securitate proruse din Transnistria, de unde au relatat despre ultimele provocări din zonă. Aceștia au fost ținuți mai multe ore în sediul ministerului de la Tiraspol și au fost interogați. Ministerul Afacerilor Externe a intervenit de urgență pentru rezolvarea acestui caz.

De ce au fost reținuți jurnaliștii

Jurnaliștii Alexandru Rotaru și Cristian Petrescu au transmis din Tighina și Tiraspol, capitala autoproclamată a Transnistriei, și au fost reținuți fără a li se aduce vreo acuzație. Cei doi au mers la Tiraspol pentru a vorbi cu directorul singurului liceu cu predare în limba română.

Alexandru Rotaru a povestit că el și colegul său au fost interogați timp de șase ore de un fel de ofițeri care încercau să afle care erau motivele pentru care se aflau acolo, fără să aibă acces la telefoane. După interogatoriu aceștia au fost eliberați, în urma intervenției Ministerului de Externe al României și a autorităților de la Chișinău, scrie Digi24.

Doi jurnalişti de la Digi24, reţinuţi de separatiști proruși în Transnistria. MAE, intervenţie de urgenţă: „Am fost înconjuraţi”
În Transnistria au avut loc mai multe incidente.

Într-un punct oare care am fost înconjurați de un grup de oameni îmbrăcați în civil, care nu s-au prezentat mult prea amplu și care ne-au cerut într-o manieră insistentă să îi însoțim. Ne-au spus într-un final că sunt reprezentanții așanumitului minister de interne. Am fost nevoiți să îi urmăm. Am fost reținuți pentru o perioadă de aproximativ șase ore, acolo unde am fost chestionați de un fel de ofițeri care încercau să afle care sunt motivele pentru care ne aflăm acolo”,  apovestit jurnalistul Digi24.

Ca urmare a dispoziției ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chișinău a întreprins în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști. Aceștia au fost însoțiți, în condiții de securitate, spre capitala Chișinău unde se află în siguranță, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Jurnaliștii au ajuns la Chișinău

După ce au fost eliberați, cei doi au fost escortați către așa-numitul punct de trecere al frontierei din localitatea Varnița, unde au fost așteptați de echipele poliției Republicii Moldova. Jurnaliștii se află la Chișinău, de unde urmează să se întoarcă în România.

MAE a mulțumit autorităților Republicii Moldova și celorlalte autorități române implicate pentru acțiunea promptă și eficientă care a condus la eliberarea celor doi jurnaliști români.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...