Documentar despre viața lui Laszlo Boloni, finanțat cu peste 200.000 de euro de statul maghiar. „Nu s-a dezis niciodată de Ungaria”

Sorin Barbu 23.05.2022, 00:09
Documentar despre viața lui Laszlo Boloni, finanțat cu peste 200.000 de euro de statul maghiar. „Nu s-a dezis niciodată de Ungaria”

Maghiarii fac un documentar despre viața lui Laszlo Boloni, un fotbalist care a îmbrăcat în 102 meciuri tricoul naționalei României și care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, în anul 1986. Documentarul va primi o finanțare de peste 200.000 de euro din partea statului vecin și va conține povești și imagini cu Cristiano Ronaldo, Emeric Ienei sau Nicolae Ceaușescu.

„Povestea unei legende”, un documentar despre Laszlo Boloni, finanțat de Ungaria

Laszlo Boloni a acceptat să se facă un film despre viața lui. Documentarul se numește „Povestea unei legende” și este realizat de un regizor maghiar, care a dezvăluit câteva detalii despre această producție, într-un interviu acordat publicației Maszol.

„Nu facem un film clasic despre sport. Chiar dacă este vorba despre viața lui Laszlo Boloni, povestea cuprinde viața politică și socială din jur. Cariera lui e impresionantă, a antrenat multe cluburi mari din Europa.

Este o persoană exemplară. Deși a devenit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, nu s-a dezis niciodată de Ungaria”, a precizat Atilla Szabo, regizorul documentarului „Povestea unei legende”.

Filmul costă destul de mult și va beneficia și de o finanțare acordată de statul maghiar de 235.000 de euro, dar și de sprijinul Institutului Național de film al Ungariei. În această peliculă se vor regăsi foarte multe detalii desprea viața antrenorului născut în Târgu Mureș, dar și povești și imagini cu Nicolae Ceaușescu, Emeric Ienei și Cristiano Ronaldo, vedeta lansată în fotbal de fostul selecționer al naționalei României.

Laszlo Boloni a jucat la ASA Tg. Mureș, Steaua, Racing Jet Wavre, Creteil și Orleans, dar a adunat și 102 partide în tricoul reprezentativei României. A fost fotbalistul în jurul căruia, Mircea Lucescu a construit jocul naționalei care în anul 1984 a jucat la Campionatul European din Franța, după ce a terminat pe primul loc o grupă preliminară din care au făcut parte Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru. Cu Steaua a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua, în anul 1986, la Sevilla.

Boloni, Edward și Anghel Iordănescu

Boloni are 69 de ani, dar nu a jucat niciodată fotbal în Ungaria și nici nu a antrenat în această țară.

Urmăriți Impact.ro și pe