Adrian Chesnoiu demisionează și se autosuspendă din PSD. Ministrul Agriculturii află marți dacă rămâne fără imunitate parlamentară

Ioana Matei, Andra Daoud 23.06.2022, 16:40
Adrian Chesnoiu demisionează și se autosuspendă din PSD. Ministrul Agriculturii află marți dacă rămâne fără imunitate parlamentară

Procurorii DNA cer avizul Parlamentului ca să poată începe anchetarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, pentru fapte legate de organizarea unor concursuri de ocupare a patru posturi.

Conform procedurilor, cererea a fost trimisă de șeful Direcției Naționale Anticorupție la procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, care va trimite mai departe sesizarea la Camera Deputaților, în condițiile în care Adrian Chesnoiu este și deputat.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe ministrul Agriculturii pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și patru fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Adrian Chesnoiu află marți dacă rămâne fără imunitatea parlamentară

Update 23 iunie, ora 19:30. DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, iar cererea va fi depusă pentru a fi aprobată de către deputați.

Procurorii anticorupție au transmis joi procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul prin care sesizează Camera Deputaților cu privire la formularea cererii de a efectua urmărirea penală față de ministrul Agriculturii. Adrian Chesnoiu este și deputat în Parlament, motiv pentru care are imunitate parlamentară.

Colegii săi din Camera Deputaților au stabilit ca, până luni seara, Comisia Juridică să finalizeze raportul. Deputații urmează să voteze marți dacă ministrului Chesnoiu îi va fi ridicată sau nu imunitatea parlamentară. Între timp, politicianul a demisionat din fruntea ministerului pe care îl conducea și s-a autosuspendat din PSD. El le-a transmis colegilor din Parlament să voteze pentru ridicarea imunității și că se consideră nevinovat.

Știrea inițială:

La scurt timp după ce DNA a cerut aviz de la Parlament pentru a putea începe urmărirea penală, Adrian Chesnoiu a anunțat, pe Facebook, că se retrage din funcția de ministru și se autosuspendă din PSD.

Adrian Chesnoiu spune că este nevinovat și le cere deputaților să voteze pentru ridicarea imunității parlamentare.

”Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!  În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

UPDATE: Marcel Ciolacu: Adrian Chesnoiu a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra reputația

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat pe Facebook după demisia lui Adrian Chesnoiu și autosuspendarea acestuia din partid, spunând că este un profesionist și că are convingerea că își va apăra cu succes onoarea și va reveni în serviciul public.

”Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionuț Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”, a scris liderul PSD.

Posibile intervenții pentru a ajuta patru candidați să obțină funcții

Din probele adunate până acum, procurorii au stabilit că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Chesnoiu i-ar fi cerut unui subordonat, care era în mai multe comisii de examinare, să îi dea unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute la patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv la direcții județene.

”Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați», dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”, potrivit DNA.

Aceşti români ar putea avea salarii minime de 3.000 de lei
Adrian Chesnoiu, deputat PSD. Foto: Inquam Photos / George Călin

Mai mult, susțin anchetatorii, după intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze, deși nu obținuse un punctaj corespunzător.

”Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, a precizat DNA.

La Camera Deputaților vor fi trimise, împreună cu cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a ministrului Agriculturii, șase volume ale dosarului.

Adrian Chesnoiu este deputat PSD de Olt din decembrie 2020, iar din noiembrie 2021 ocupă și postul de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în Guvernul Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...