Discuție între Vladimir Putin și Recep Erdogan. Un oficial turc a dezvăluit ce condiții pune Rusia pentru a opri războiul

Beatrice Dumitru 18.03.2022, 09:57
Discuție între Vladimir Putin și Recep Erdogan. Un oficial turc a dezvăluit ce condiții pune Rusia pentru a opri războiul

Ucraina și Rusia negociază pentru pace, iar Turcia pare a fi mediatorul dintre cele două țări. Joi după-amiază Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care sunt condițiile exacte ale Moscovei pentru un acord cu Kievul. Una dintre persoanele care au ascultat apelul a vorbit despre ceea ce dorește liderul de la Kremlin pentru a pune punct războiului.

Vladimir Putin a vorbit cu Recep Erdogan

Consilierul principal și purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a ascultat apelul dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan și a spus că cererile Rusiei se împart în două categorii, iar primele patru nu sunt prea greu de îndeplinit de Ucraina.

Rusia cere ca Ucraina să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO, ceea ce a confirmat și președintele Volodimir Zelenski. Există și alte cerințe în această categorie care se referă la un proces de dezarmare prin care trebuie să treacă Ucraina pentru a nu reprezinta o amenințare pentru Rusia și ar mai trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina, dar și denazificare, înformează BBC.

Acest lucru este profund ofensator pentru Volodimir Zelenski, el fiind evreu și unele dintre rudele sale au murit în Holocaust, dar partea turcă crede că el va accepta această condiție. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima.

 Discuție între Vladimir Putin și Recep Erdogan. Un oficial turc a dezvăluit ce condiții pune Rusia pentru a opri războiul
Recep Erdogan mediază discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Ce mai cere Rusia pentru a opri războiul

A doua categorie include cerințe mai dure, iar în timpul apelului telefonic Vladimir Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și Volodimir Zelenski înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Liderul de la Kiev a spus, deja, că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus și să negocieze cu el.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Oficialul turc nu a dat prea multe detaliicu privire la aceste probleme, spunând doar că acestea implică statutul Donbasului, în estul Ucrainei, ceea ce presupune că Rusia va cere guvernului ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei, un punct extrem de controversat.

Cealaltă presupunere este că Rusia va cere ca Ucraina să accepte în mod oficial că peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține acum Rusiei, lucru greu de acceptat de Kiev. Mai ales că Rusia nu are dreptul legal de a deține Crimeea și, de fapt, a semnat un tratat internațional după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Vladimir Putin, acceptând că peninsula face parte din Ucraina.

Cererile președintelui Vladimir Putin nu sunt atât de dure pe cât se temeau unii  și par să nu merite toată violența, vărsarea de sânge și distrugerea pe care Rusia le-a făcut provocat în Ucraina. Dacă detaliile importante ale acordului nu sunt rezolvate cu mare grijă, Vladimir Putin sau succesorii săi le pot folosi întotdeauna drept scuză pentru a invada din nou Ucraina. Soluționarea unui acord de pace ar putea dura mult timp, chiar dacă o încetare a focului ar opri vărsarea de sânge între timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...