Directorul CIA demontează ipotezele lui Vladimir Putin care au dus la declanșarea războiului. „S-a înșelat în toate privințele”

Beatrice Dumitru 08.03.2022, 22:08
Directorul CIA demontează ipotezele lui Vladimir Putin care au dus la declanșarea războiului. „S-a înșelat în toate privințele”

Directorul CIA a vorbit despre motivele care l-au determinat pe Vladimir Putin să atace Ucraina și susține că acesta s-a bazat pe patru ipoteze, care s-au dovedit greșite. Iar acest lucru îl arată rezultatele armatei ruse pe frontul din Ucraina, nereușind să cucearească niciun oraș cheie, după 13 zile de război. „A crezut că Rusia va avea un rezultat favorabil”, a declarat Bill Burns.

Ipotezele pe care s-a bazat Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin era „hotărât să domine și să controleze Ucraina” și a intrat în război bazându-se pe patru ipoteze care l-au făcut să creadă că Rusia va avea un rezultat favorabil, a mărturisit directorul CIA, Bill Burns pentru CNN.

Acestea este de părere că Vladimir Putin a crezut mai multe presupuneri despre utilizarea forței, inclusiv credința că Ucraina este slabă și ușor de intimidat și învins. În al doilea rând, liderul de la Kremlin a crezut că europenii, în special francezii și germanii, nu vor reacționa atât de repede. În al treilea rând, el a crezut că și-a „protejat” economia împotriva sancțiunilor și a creat un mare cufăr de război prin acumularea rezervelor valutare, iar în al patrulea rând, era încrezător că și-a modernizat armata și era capabilă să obțină o victorie decisivă, rapidă și la un cost minim.

 Directorul CIA demontează strategia lui Vladimir Putin care a dus la declanșarea războiului. „S-a înșelat în toate privințele”
trupele ruse atacă Ucraina de 13 zile.

S-a dovedit că s-a înșeală din toate punctele de vedere”, a spus Bill Burns.

Ce va urma pentru Ucraina

Întrebat despre ce i-ar trebui lui Vladimir Putin pentru a-și schimba calculele față de războiul din Ucraina, Bill Burns a afirmat că „este vorba despre o chestiune de convingere personală profundă pentru el”.

Putin a fost prins într-o combinație de nemulțumire și ambiție de mulți ani și a creat un sistem în care propriul său cerc de consilieri este din ce în ce mai restrâns”, a declarat șeful CIA.

Bill Burns a prezis, ulterior, că vor urma „săptămâni cu puțină atenție pentru victimele civile”, având în vedere că este puțin probabil ca Rusia să poată instala un regim marionetă sau o conducere pro-rusă în fața opoziției poporului ucrainean.

Ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare și eficient”, a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA sprijină anchetele internaționale privind potențialele crime de război și atrocități comise de Rusia în Ucraina și „s-a angajat să urmărească responsabilitatea pentru astfel de acte folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv urmărirea penală, acolo unde este cazul”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...