Din ce făcea bani Ion Iliescu. Fostul președinte al României avea și alt venit, pe lânga pensia specială

Stan Filon, Mihai Ianoși 24.05.2021, 13:09
Din ce făcea bani Ion Iliescu. Fostul președinte al României avea și alt venit, pe lânga pensia specială

Ion Iliescu a fost o figură marcantă pentru politica din România. A avut funcții importante atât înainte de 1989, dar mai ales după. A avut trei mandate de președinte al României, dar și două mandate de senator. În plus, și-a rotunjit veniturile și dintr-o altă funcție pe care a ocupat-o mulți ani la rând, chiar și după retragerea sa din viața publică.

Din ce făcea bani Ion Iliescu

Ion Iliescu primește o pensie lunară care îi asigură un trai foarte bun. Fostul politician primește o pensie de 3.916 lei si mai beneficiază de o indemnizație pentru ocuparea funcției de șef de stat în valoare de 5.331 de lei. Fostul președinte încasează așadar lunar peste 9000 de lei.

Ion Iliescu mai primea o sumă frumoasă de bani și de la Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), al cărui președinte a fost până de curând. Fostul șef de stat și-a dat demisia în aprilie 2021, iar anunţul privind demisia lui Ion Iliescu a fost făcut de senatoarea PNL Alina Gorghiu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege care vizează desfiinţarea Institutului.

Din ce facea bani Ion Iliescu. Fostul presedinte al Romaniei avea si alt venit, pe langa pensia speciala
Din ce facea bani Ion Iliescu. Fostul presedinte al Romaniei avea si alt venit, pe langa pensia speciala

Și-a dat demisia de la conducerea IRRD

”Surprize, surprize cu Ion Iliescu! Nu vine, pleacă! Şi-a dat demisia de la Institutul Revoluţiei Române. O reacţie la propunerea legislativă pentru desfiinţarea acestui institut, pe care am iniţiat-o împreună cu Iulia Scântei, Alexandru Muraru, Andronache Gabriel şi Cupşa Ioan. Un gest tardiv şi cinic faţă de cei care aşteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu şi-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovaţii şi vinovăţiile pentru victimele de atunci. Dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcţie care i-a adus mulţi bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza propriile lor interpetări asupra Revoluţiei Române din 1989, astfel încât să împiedice ancheta în Dosarul Revoluţiei”. Dacă adăugăm şi neregulile financiare constatate prin Rapoartele Curţii de Conturi este mai mult decât suficient pentru a înţelege că desfiinţarea IRRD este obligatorie. De aceea, am încredere că iniţiativa legislativă pentru desfiinţarea IRRD va merge pe repede înainte. Datorăm asta eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, a scris Alina Gorghiu sâmbătă seară, pe Facebook.

Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a fost înființat de Ion Iliescu în 2004 și tot de atunci fostul șef de stat a încasat un salariu de aproape 28 de mii de euro pe an, potrivit evz.ro. 

Mai este președinte onorific al PSD?

Se pare că Ion Iliescu a cam fost uitat de colegii din PSD și se pare că nu mai este nici președinte onorific pentru partidul înființat chiar de el. Ion Iliescu nu mai fugurează pe nicăieri pe site-ul PSD.

Ion Iliescu, ajuns la vârsta de 91 de ani, are însă probleme în justiție. Ultima apartie publica a lui Ion Iliescu a avut loc în martie 2017, cand s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluției, în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. De asemenea, Iliescu a fost trimis în judecată și în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, tot pentru infracțiuni contra umanității. Din cauza stării precare de sănătate, la alegerile din 2019 fostul lider al PSD a solicitat urna mobilă pentru a putea vota.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...