Digitalizare a școlilor sau mită electorală? Primarul sectorului 5 anunță că vrea să cumpere telefoane mobile pentru toți elevii

Luiza Moldovan 14.04.2020, 10:25
Digitalizare a școlilor sau mită electorală? Primarul sectorului 5 anunță că vrea să cumpere telefoane mobile pentru toți elevii

Digitalizare a școlilor sau mită electorală? Primarul Sectorului 5 anunță că vrea să cumpere telefoane mobile pentru toți elevii, într-un demers pe cât de dubios, pe atât de inutil.

Digitalizare a școlilor sau mită electorală? Primarul sectorului 5 anunță că vrea să cumpere telefoane mobile pentru toți elevii

Daniel Florea, primarul Sectorului 5, și-a propus să înzestreze cu telefon mobil fiecare copil de școală și cu câte o tabletă fiecare profesor din Sectorul 5. Ideea lui Florea ar scoate din bugetul local 12,75 de milioane de lei, dar primarul spune că aceasta e o cheltuială mai mult decât necesară în condițiile în care copiii stau acasă de săptămâni bune și fac cursuri online.

Florea are și un nume pentru acest proiect pe care nu puțini îl consideră dubios: „Start spre o educație digitală”. Mâine, în ședința consiliului local (care se va desfășura online, N.B.!), va fi supus la vot acest proiect de hotărâre mai mult decât discutabil.

Un mobil pentru fiecare copil

Lăsând laoparte limbajul de lemn, justificarea lui Florea se axează pe faptul că elevii trebuie să aibă acces la educație online: „Primăria Sectorului 5 și-a propus să contribuie la crearea și asigurarea unui climat educațional favorabil desfășurării procesului instructiv-educativ în mediul online„. Cu alte cuvinte, să intre pe „zoom” de pe telefon – o soluție extrem de nefericită și deloc eficientă.

Lucrurile se mișcă rapid, pentru că surse din primărie spun că a și fost făcut un prim pas în acest sens. În textul Proiectului de Hotărâre se scrie:

„În data de 06.04.2020, Primăria Sectorului 5 a încheiat un contract al cărui obiect consta în furnizarea gratuită a pachetului Aplicație de Management Școlar – Catalog electronic. Pachetul oferă acces la o aplicație software, situată în cloud, care funcționează pe principiul software as a service, ce permite utilizatorilor să acceseze în sistem cloud computing conturile personale din aplicația menționată anterior”.

Florea ar vrea să cumpere 27.500 de telefoane mobile (de 300 de lei bucata) și 3.000 de tablete (de 1.500 de lei bucata) – cheltuială care ar scoate din contul Administrației Sectorului 5 12,7 milioane de lei.

Daniel Florea, mai cheltuitor decât o divă în mall
Daniel Florea, mai cheltuitor decât o divă în mall

Nimeni nu înțelege nimic, în afară de Florea

Brusca și neobișnuita idee a primarului nu e privită cu ochi buni de colegii lui. Paul Cursaru, de pildă, consilier PNL, spune că nu înțelege justificarea acestei cheltuieli, în condițiile în care ministerul Educației nu a zis nimic de continuarea școlii în online sau ceva care să aibă, cât de cât, o bază pentru o asemenea achiziție.

Dar nedumeririle lui Cursaru nu se opresc aici. El nu înțelege cum vor fi distribuite aceste telefoane, ce calitate au aceste telefoane, având în vedere prețul scăzut, ce garanție are Florea că elevii nu-și vor vinde imediat telefoanele, ce face cu elevii care învață în Sectorul 5 dar nu locuiesc în Sectorul 5? „Chiar nu văd utilitatea” a conchis Cursaru.

PNL așteaptă ca primarul să retragă de pe ordinea de zi acest subiect, care nu are nici rost, nici eficiență. Nici USR nu vede cu ochi buni această achiziție din bani publici. „Modalitatea aleasă de implementare lasă de dorit întrucât presupune alocarea de resurse fără să țină cont de necesitățile reale„, crede și consilierul USR Dragoș Geamăna.

Această cheltuială are, totuși, șanse să treacă, pentru că PSD are majoritate zdrobitoare în Administrația Locală a Sectorului 5 – cu 12 consilieri.

Urmăriți Impact.ro și pe