Diferența dintre clementine și mandarine. Detalii mai puțin știute despre aceste fructe

Emanuela Pană 18.01.2023, 13:43
Diferența dintre clementine și mandarine. Detalii mai puțin știute despre aceste fructe

Nefiind siguri de diferențele dintre aceste citrice mici, mulți oameni confundă adesea clementinele și mandarinele. De fapt, români din toate colțurile țării folosesc în mod interschimbabil termenii clementină și mandarină, chiar dacă nu sunt același lucru. O privire rapidă dezvăluie o mulțime de asemănări, cum ar fi faptul că ambele sunt mai mici decât o portocală obișnuită și au o coajă strălucitoare, moale și ușor de decojit. Care este, însă, diferența dintre clementine și mandarine?

Mandarine vs. Clementine: Care este principala diferență?

Nu este o surpriză faptul că aceste citrice mici, dulci-acrișoare, sunt strâns legate între ele. Ambele fac parte din familia mandarinelor, care este a doua cea mai mare cultură de citrice după portocalele dulci, cum ar fi portocalele navel (produse în multe părți ale lumii, în special în America) sau portocalele de sânge (în ciuda numelui înspăimântător pentru un citrus, aceste fructe sunt dulci și frumos colorate; un pic mai mici decât alte tipuri de portocale).

Aceste două tipuri populare de mandarine reprezintă aproximativ 25% din citricele cultivate în întreaga lume, potrivit webmd.com. Cu toate acestea, istoria exactă a domesticirii citricelor nu este bine înțeleasă. Cele două fructe sunt atât de asemănătoare, încât este lesne de înțeles de ce unii oameni cred că cei doi termeni definesc, de fapt, același fruct, însă nu este cazul.

Ce este o clementină?

Clementina (Citrus × clementina) este o varietate de mandarine, este dulce și foarte ușor de decojit. Are tendința de a fi puțin mai mică decât o mandarină și are o coajă mai netedă și mai strălucitoare. De fapt, deoarece coaja sa este atât de subțire, este chiar mai ușor de decojit decât o mandarină.

Acestea sunt mai tolerante la frig decât soiurile mai mari de portocale și sunt disponibile din noiembrie până în aprilie. Clementinele nu au semințe, au un gust dulce și o coajă moale, ceea ce le face să fie gustarea sănătoasă perfectă pentru copii. Din acest motiv, ele sunt adesea comercializate pentru copii, cu denumiri de marcă prietenoase, cum ar fi „Cuties“ (drăguțe – n.n.) sau „Sweeties“ (dulcețuri – n.n.).

Clementina este un hibrid spontan, ceea ce înseamnă că este produsul a două specii diferite care se încrucișează în mod natural, fără intervenția omului. Aceste citrice mici au fost descoperite în Misserghin, Algeria, la începutul secolului al XX-lea, crescând în grădina orfelinatului fratelui misionar francez Clément Rodier, de la care își trag numele.

În zilele noastre, clementinele sunt cultivate în principal în China, Spania, Maroc și California. Având în vedere dimensiunile lor mici, clementinele pot fi fragile și greu de cultivat, așa că uneori pot fi dificil de găsit în magazine.

Citește și: Clementinele, arma ideală împotriva gripei și răcelii. Este absolut necesar să le consumi în sezonul rece. Iată ce beneficii au

Ce este o mandarină?

În vreme ce clementinele sunt un hibrid între mandarine și portocale dulci, mandarinele (Citrus reticulata) sunt considerate surorile mai tinere ale portocalelor. Mandarinele sunt une dintre cele mai apreciate citrice, dar și unele dintre cele mai populare fructe.

Mandarinele au dimensiuni ceva mai mari decât clementinele și o aromă mai acrișoară. Cu toate acestea, sunt mai mici, mai dulci și mai ușor de decojit decât majoritatea portocalelor. Mandarinele au coaja puțin mai închisă la culoare decât cea a clementinelor și pot avea o nuanță mai roșiatică, fiind mai zgrumțuroase la atingere.

Deoarece sunt la fel de tolerante la frig, mandarinele sunt disponibile în aceleași luni – din noiembrie până în aprilie. Mandarina, un strămoș al tuturor celorlalte soiuri de citrice, este originară din Asia de Est și este cultivată în China și Japonia de peste 3.000 de ani. Fructul a fost transportat în Europa și în SUA prin portul Tanger (Maroc), de unde își trage numele (tangerine – mandarină).

În prezent, mandarinele sunt cultivate pe scară largă în SUA, preferând climatele mai calde din state precum California, Arizona, Texas și, în special, Florida, notează finedininglovers.com.

Vezi și: Cinci motive pentru care este absolut necesar să consumi mandarine iarna aceasta. Beneficiile sunt numeroase

Diferența dintre clementine și mandarine

Pe scurt, clementinele și mandarinele sunt ambele soiuri de mandarine. Dar, clementinele au un gust ușor mai dulce decât mandarinele, sunt de un portocaliu mai aprins și au o coajă mai fină, mai ușor de decojit.

Diferenta dintre clementine si mandarine
Diferenta dintre clementine si mandarine

Mandarinele sunt mai mari și au o formă mai plată, cu o textură neuniformă, de tip „pietriș“. Cel mai simplu mod de a face diferența este să țineți fructele în mână. Dacă suprafața fructului este văluroasă (zbârcită), atunci aveți în mână o mandarină. Dacă se simte netedă, este o clementină.

Cele două soiuri de citrice pot fi diferențiate și după prezența/absența semințelor. În vreme ce toate clementinele sunt fără semințe, unele soiuri de mandarine includ semințe, iar altele nu. De asemenea, cu toate că ambele fructe sunt dulci, clementina medie este ușor mai dulce decât alte mandarine.

Asemănări între clementine și mandarine

În ceea ce privește asemănările dintre clementine și mandarine, este important de știut că acestea au profiluri nutriționale surprinzător de asemănătoare, clementinele oferind însă ceva mai multă vitamina C decât mandarinele. La rândul lor, mandarinele conțin vitamina A, ceea ce nu se poate spune despre clementine.

Asemanari intre clementine si mandarine
Asemanari intre clementine si mandarine

Atât mandarinele, cât și clementinele sunt mai mici decât portocalele, cu mențiunea că cele din urmă reprezintă cel mai mic soi de mandarine. Ambele au o formă rotundă, ușor plată în partea de sus și de jos. Atât clementinele, cât și mandarinele conțin cantități mici, neglijabile, de proteine și grăsimi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...