„Diaspora Europeană” și AUR au organizat două marşuri la Alba Iulia. Manifestanţii au scandat „Basarabia e România” şi „România n-a avut graniţă la Prut”

Elena Avramescu 01.12.2021, 12:23
„Diaspora Europeană” și AUR au organizat două marşuri la Alba Iulia. Manifestanţii au scandat „Basarabia e România” şi „România n-a avut graniţă la Prut”

Au fost organizate două marşuri ale românilor din ţară şi din diasporă în această dimineaţă, la Alba Iulia, pe acelaşi traseu. Ambele au avut ca punct de plecare gara din municipiu, până la Cetate, locul unde se desfăşoară principalele manifestări organizate de Ziua Naţională.

„Diaspora Europeană” și AUR au organizat două marşuri la Alba Iulia

Astfel că primii care au plecat în marş au fost românii veniţi de peste hotare. Toți cei aproximativ 100 de oameni purtau veste inscripţionate cu textul „Diaspora Europeană” şi fluturau steaguri tricolore. În plus, au respectat măsurile sanitare, purtând mască de protecţie.

În același timp, participanţii la celălalt marş, organizat de AUR, nu au respectat atât de mult măsurile de protecţie, foarte puțini fiind văzuți cu mască pe față. La acest al doilea marş au participat peste 2.000 de oameni veniţi din mai multe judeţe ale ţării, fiind prezenți şi cei doi copreşedinţi, George Simion şi Claudiu Târziu.

Diaspora Europeană si AUR au organizat doua marsuri la Alba Iulia
Mars Alba Iulia

De departe se putea auzi cum manifestanţii scandau lozinci unioniste, cum ar fi „Basarabia e România”, „Unire” şi „România n-a avut graniţă la Prut”. În plus, toți participanţii aveau fulare tricolore şi steaguri tricolore și printre aceștia s-a remarcat un grup de câteva zeci de persoane venite din Maramureş, toate îmbrăcate în costume populare tradiţionale zonei, care n-au stat pe gânduri și s-au pornit într-un joc popular.

„Marşul Unirii” este un eveniment care se desfășoară de câţiva ani de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, organizatorul fiind în trecut Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”.

Mars Alba Iulia

Parada militară de la Alba Iulia începe la 15:00

Un număr de 550 de militari din 9 detașamente vor defila pe străzile din Alba Iulia – de Ziua Națională. În cursul zilei de luni au făcut ultimele repetiții pentru paradă, când au fost aduse și vehiculele de luptă HUMVEE și transportoarele PIRANHA – iar pe cer au fost zărite elicopterele SOCAT și avioanele MIG-21 Lancer.

Parada militară de Ziua Națională va fi organizată după un an de pauză în Alba Iulia. Astfel că pe străzile principale din oraș au fost montate steaguri, iar în turnul catedralei a fost arborat un drapel uriaș de 14 metri.

De la ora 15:00 se va desfăşura o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii, după care va avea loc parada militară cu trupe şi tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Anul acesta avem doar turiști români, majoritatea turiștilor vin pentru două nopți, a spus Iilia Haldiuc, director marketing hotel.

Avem din București, din Banat, din Ardeal, avem foarte multe familii cu copii și tineri. Camerele au prețuri începând de la 50 de euro până la 150 de euro, a mărturisit și Tiberiu Țăran, director Hotel.

Sărbătoarea se va încheia în decursul serii, cu un spectaculos spectacol de drone. În plus, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie la toate evenimentele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...