Diana Șoșoacă, sancționată de Senat. Nu va mai putea reprezenta instituția timp de trei luni. Motivele deciziei

Cristian Cojocaru, Ioana Nechifor 26.04.2021, 16:56
Diana Șoșoacă, sancționată de Senat. Nu va mai putea reprezenta instituția timp de trei luni. Motivele deciziei

Pentru că a încălcat demnitatea funcției, avocata Diana Șoșoacă a fost sancționată de către Senat. Astfel, senatoarea nu va mai putea reprezenta instituția pentru o perioadă de trei luni.

Diana Șoșoacă a fost sancționată de către Senat

Astăzi, senatoarea Diana Șoșoacă a fost sancționată cu avertisment scris venit din partea Biroului permanent al Senatului. Această inițiativă a fost luată de către Alina Gorghiu, fiind depusă de către PNL. În urma acestei hotărâri, Diana Șoșoacă nu va mai putea reprezenta Senatul pentru o periodă de trie luni, indiferent că este vorba despre evenimente interne sau externe.

„Decizia Biroului permanent a fost de a accepta această sancţiune, un avertisment scris la adresa doamnei senatoare Diana Iovanovici Şoşoacă. Acest avertisment scris a fost aprobat în Biroul permanent, va fi citit şi în şedinţa de plen a Senatului de astăzi. Doamna senatoare are la dispoziţie 15 zile să conteste această decizie”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Este pentru prima oară când Senatul aplică o astfel de sancțiune.

„Acest avertisment scris atrage după sine imposibilitatea doamnei senatoare de a reprezenta Senatul României în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni. Din păcate, este o situaţie nouă cu care ne confruntăm. Este prima şi sper ultima situaţie de acest gen în acest mandat, în această legislatură şi de la început am făcut apel la calm, la raţiune, pentru că suntem aici să dezbatem idei pentru cetăţeni. Nu suntem aici să ne insultăm, nu suntem aici să dăm acest ton agresiv al discursului public”, a precizat Dragu.

Comportamentul Dianei Sosoaca a fost unul dintre motivele care stau la baza sanctiunii
Comportamentul Dianei Sosoaca a fost unul dintre motivele care stau la baza sanctiunii

Motivele pentru care senatoarea a fost sancționată

Președintele Comisiei juridice, Iulia Scântei a afirmat că motivele care stau la baza acestei sancțiuni sunt reprezentate de „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului, în cadrul şedinţelor de plen şi încălcarea solemnităţii şedinţelor de plen prin nerespectarea regulilor privitoare la luarea de cuvânt”.

Astfel, Diana Șoșoacă suportă consecințele faptului că nu a purtat masca de protecție în sala de plen, pentru că a ținut un discurs homofob și extremist dar și pentru faptul că a încălcat legile și comportamentul acestuia nu a fost pe măsura funcției pe care o deține.

G4media a reușit să obțină un document potrivit căruia ”Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. Pentru a putea fi sprijinite acuzațiile, au fost extrase mai multe referiri în acest sens din stenogramele mai multor ședințe ale Senatului.

”Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corespunzătoare demnității sale”, mai afirmă același raport al comisiei juridice.

Urmăriți Impact.ro și pe