Diana Gasparovici, condamnată în același dosar cu Adrian Năstase, a fost prinsă după 10 ani. Va fi extrădată în România

Ioana Matei 22.06.2022, 23:11
Diana Gasparovici, condamnată în același dosar cu Adrian Năstase, a fost prinsă după 10 ani. Va fi extrădată în România

Statul român are mii de condamnați cărora le-a pierdut urma, dintre care mai bine de 60 sunt din categoria Most Wanted, infractorii considerați periculoși, pentru că au condamnări care ajung și la 25 de ani de închisoare, pentru omor, viol, tâlhării, proxenetism sau trafic de droguri. Printre infractorii căutați a fost, până miercuri, și Diana Gasparovici, un nume cunoscut din dosarul ”Trofeul calității în construcții”, în care a fost condamnat și fostul premier Adrian Năstase.

Diana Gasparovici reușise să scape de autoritățile române timp de 10 ani

Diana Gasparovici a reușit să scape zece ani de condamnarea primită în 2012, pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă pe care a comis-o când era adjunctul șefului Inspectoratul de Stat în Construcții. La o zi după ce s-au împlinit 10 ani de la condamnările definitive din dosarul ”Trofeul calității”, Diana Gasparovici a fost prinsă în Suedia.

”La data de 21 iunie 2022, în urma activităților investigative și de cooperare polițienească internațională, efectuate de polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească – Biroul SIRENE, au depistat, cu sprijinul autorităților din Suedia, în localitatea Forslov, o femeie, în vârstă de 67 de ani, urmărită național și internațional”, a anunțat Poliția Capitalei.

Diana Gasparovici este în arestul Poliției din Suedia, urmând să fie îndeplinite procedurile pentru  extrădarea ei în România, unde are de executat o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

De ce a fost condamnată Diana Gasparovici în dosarul ”Trofeul calității”

Judecătorii instanței supreme au anunțat în 20 iunie 2012 condamnările definitive din dosarul ”Trofeul calității”.

Diana Gasparovici, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată atunci la 5 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu, respectiv pentru că a ajutat-o pe șefa ISC Irina Paula Jianu să strângă taxe de participare între 500 și 1.500 de lei de la persoane și firme, pentru simpozionul ”Trofeul calității în construcții”.

Cei aproape 7 milioane de lei strânși din taxe ar fi trebuit să intre în bugetul ISC, însă Irina Jianu, ajutată de Diana Gasparovici, au dispus ca taxele să fie încasate de patru firme controlate de Bogdan Popovici şi Marina Ioana Popovici.

”ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit «Decontul de cheltuieli», astfel că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal”, arătau procurorii DNA când au trimis dosarul în instanță.

Fostul premier Adrian Năstase a primit atunci o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru acuzațiile aduse de procurorii DNA în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Irina Paula Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, și Bogdan Popovici au primit pedepse de câte șase ani de închisoare. Marina Ioana Popovici a fost condamnată la cinci ani de închisoare, iar Mihail Cristian Vasile, directorul general al firmei Eurografica SRL, la șase ani de închisoare.

În ziua pronunțării sentinței definitive, Diana Gasparovici nu a fost găsită pentru a fi încarcerată. Ea a fost dată în urmărire internațională, dar timp de 10 ani nu a fost găsită.

Adrian Năstase a executat atunci pedeapsa din dosarul ”Trofeul calității”, în decembrie 2021 fiind reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prejudiciul produs ISC a fost stabilit de procurori la aproape 7 milioane de lei, o parte din acesta fiind recuperat de la cei condamnați. Casa din Brăila a Dianei Gasparovici a fost și ea pusă sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...