Dezvăluiri şocante de la Matei Balş. Unul dintre martori: „Pacienţii ţipau, curtea s-a umplut de fum”

Iancu Andreea 29.01.2021, 11:32

Incendiul de la Spitalul Matei Balș dezvăluie, din nou, lipsurile din sistemul sanitar din România. Unitatea medical[ aflată în linia întâi în lupta împotriva Covid-19 s-a confruntat cu un incident care a dus la afectarea a zeci de pacienți care necesitau oxigen, dar și decesul a 5 dintre aceștia. Martorii, care au remarcat incendiul încă de la primele ore ale dimineții, sunt îngroziți, în timp ce mai multe surse vorbesc despre faptul că flăcările ar fi fost provocate de un scurtcircuit al unei aeroterme.

Dezvăluiri ale martorilor incendiului: „Pacienţii ţipau, curtea s-a umplut de fum”

Clipe de groază au trăit pacienții aflați în pavilionul 5 al Spitalului Matei Balș din Capitală, care au fost evacuați, pe rând, din clădire în urma izbucnirii incendiului. Totuși, nu doar aceștia au trecut prin șocul evenimentului. Incidentul de la Matei Balș, semnalat la numărul de urgență 112, la ora 5:05 a fost observat și de persoanele aflate în zonă, locuitori din blocurile situate în proximitatea spitalului. Mai mulți martori confirmă faptul că s-a auzit o bubuitură puternică, asemănătoare cu sunetul produs de mai multe ferestre care se sparg.

Ca un fel de explozie s-a auzit din somn. Sunetul a fost asemănător cu cel de geamuri sparte. Am ieșit la geam să văd ce se întâmplă, era foarte mult fum, a declarat o tânără care locuiește într-un bloc în proximitatea spitalului.

De asemenea, unul dintre martori a dezvăluit că fumul a cuprins curtea unității medicale și de asemenea împrejurimile.

Am auzit gălăgie, au strigat! Dacă eu de la 5 m-am sculat și nu am mai putut să dorm… A fost o bubuitură tare de tot, ziceai că e bombă. Am văzut numai fum la parter. Toată curtea noastră era plină de fum. M-am dus și m-am uitat! Au fost și pacienți răniți grav, au fost și morți. Pacienții țipau săracii, a precizat unul dintre martori, care locuiește lângă spital.

Martorii au făcut dezvăluiri uluitoare cu privire la incident
Martorii au făcut dezvăluiri uluitoare cu privire la incident

Se caută sursa incendiului precum și vinovații pentru incident

În prezent, asistentele șefe și infirmierele se află la Poliția Capitalei pentru a oferi declarații cu privire la incendiul produs în această dimineață la Spitalul Matei Balș. Anchetatorii încearcă să descopere cauza incidentului, mai multe surse semnalând că ar fi vorba despre un scurtcircuit provocat de un reșou aflat într-unul dintre saloane. Chiar o rudă a unei paciente internate susținea la Antena 3 că mama sa i-a transmis că e frig în spital, în urmă cu doar câteva zile. Deocamdată, nu avem o informație oficială cu privire la cauza incendiului, însă mai multe nereguli au fost semnalate pe parcursul dimineții. O explozie a unei măști de oxigen a unui pacient ar putea fi, de asemenea, o situație luată în calcul.

Primul apel la 112 a fost primit la ora 5:05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la fața locului în doar 8 minute. Pompierii de la fața locului au constatat un incendiu cu flacără deschisă la parterul Spitalului Matei Balș, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați. Patru saloane au fost afectate, iar incendiul avea posibilitate de extindere, potrivit comandantului intervenției. Pompierii au intervenit atât la interior cât și la exterior cu 24 de echipaje, patru de descarcerare și 10 microbuze pentru a transporta persoanele afectate. 100 de medici și asistenți au fost mobilizați pentru a interveni.

La nivelul ISU B-IF a fost declanșat Planul Roșu. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi. Au fost constituite echipe de căutare și salvare a persoanelor și se realizează evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...