Dezastru pentru elevii care învață la sate. Ce s-a întâmplat la o probă de la Evaluarea Națională

Raluca Juncu 23.06.2020, 14:36
Dezastru pentru elevii care învață la sate. Ce s-a întâmplat la o probă de la Evaluarea Națională

Examenele de sfârșit de ciclu gimnazial surprind an de an diferențele în ceea ce privește nivelul de competențe la care ajung elevii din mediul urban, față de cei din mediul rural. Cum se poziționează Consiliul Național al Elevilor (CNE)?

Evaluarea Națională 2020: Urban vs rural

Deși elevii români au obținut performanța remarcabilă de a obține cele mai multe medii de 10 din ultimii șapte ani, la Evaluarea Națională, la polul opus, rezultatele cele mai slabe s-au obținut în mediul rural. Procentul elevilor (46,30%) de la sate care au obținut note sub 5 la matematică este de peste două ori mai mare comparativ cu cel din mediul urban.

Mai mult, același procent este de peste două ori mai pare este procentul celor au luat medii sub 5 la Evaluarea Națională din acest an, arată datele furnizate de CNE, preluate de edupedu.ro.

Organizația trage un semnal de alarmă cu privire la aceste statistici pentru că pun în evidență diferențele majore existente între învățământul din mediul rural, comparativ cu mediul urban, ce nu pot fi ignorate de către Ministerul Educației.

„Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care acești factori nu trebuie trecuți cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educației și Cercetării să își asume eșecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educație și să conceapă măsuri concrete și sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educațional al acestuia” au spus reprezentanții CNE.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cifrele de la Evaluarea Națională 2020

  • 46,3% dintre elevii din mediul rural au obținut note între 1-4,99 la matematică
  • 19,61% dintre elevii din mediul urban au obținut note între 1-4,99 la matematică
  • 38,03% dintre elevii din mediul rural au obținut medii sub 5
  • 15,08% dintre elevii din mediul urban au obținut medii sub 5

„Rata de promovare a examenului de Evaluare Națională este înșelătoare și nu trebuie folosită politic. Cifrele nu reflectă, în acest caz, realitatea din sistemul educațional, un sistem în care inechitatea guvernează.

O altă întrebare a cărui răspuns întârzie să apară este: ce facem cu elevii care au abandonat școala, cei care au refuzat să urmeze un liceu? La această întrebare așteptăm un răspuns ferm din partea Ministerului Educației și Cercetării”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți Impact.ro și pe