Detaliul simplu care te ajută să recunoști marfa contrafăcută. Ce trebuie să ai în vedere

Redacția IMPACT 03.10.2019, 15:35
Detaliul simplu care te ajută să recunoști marfa contrafăcută. Ce trebuie să ai în vedere

În fiecare zi, în România intră tone de marfă contrafăcută, care e apoi vândută la prețuri similare cu cele ale produselor originale. Vameșii susțin că se confruntă cu un fenomen, dar acesta poate fi combătut prin vigilența clienților.

Marfa contrafăcută, indiferent că e vorba de haine, parfumuri, încălțăminte sau accesorii, intră zilnic în țară. Din când în când, vameșii reușesc să identifice transporturile ilegale, dar nu se întâmplă mereu acest lucru.

De exemplu, depozitul de la vama Giurgiu e plin de produse contrafăcute. Toate acele produse, dacă ar fi ajuns pe piață, le-ar fi adus celor care le-ar fi vândut sute de mii de lei.

Asta pentru că obiectele contrafăcute sunt vândute la prețuri produselor originale. Există însă o metodă simplă prin care te poți asigura că nu cumperi produse contrafăcute. Astfel, nu te vei lăsa păcălit.

La ce trebuie să te uiți ca să recunoști marfa contrafăcută

În multe cazuri, marfa contrafăcută e produsă în Turcia și ajunge în România după ce trece prin Bulgaria.

„Ele vin ascunse în diverse mijloace de transport, autocare autoturisme sau microbuze și de obicei ele sunt disimulate printre ale bunuri transportate legal sau ascunse în bagajele personale”
Alexandra Popescu, purtător de cuvânt IGPF

Produsele care nu sunt originale pot fi însă depistate ușor, potrivit Digi24.

„Cauți numărul de pe etichetă și îl pui pe un calculator pe siteul firmei respective și în secunda următoare îți spune dacă este sau nu contrafăcut. Un brand oirignal pe parteaa interioară a încălțămintei are numerotată perechea respectivă dar niciodată stângul nu are acelealași număr cu dreptul”, spune Elena Stoica, preşedinta Asociaţiei Confecţionerilor din România.

În 2019, polițiștii de frontieră au confiscat haine și produse cosmetice contrafăcute în valoare totală de peste 10 milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe