Mulți șoferi nu știu că sunt pasibili de amendă în orice moment, atunci când folosesc claxonul. Folosirea abuzivă a ”mijloacelor de avertizare sonoră” le poate aduce șoferilor respectivi o amendă din clasa a doua, care ar strica concediul, de exemplu, oricui.
Codul Rutier este foarte strict în ceea ce privește “mijloacele de avertizare sonoră”, însă mulți șoferi nu cunosc exact ce pot păți dacă folosesc aceste mijloace în mod abuziv. Așadar, ar trebui să știți exact cum și când trebuie folosit claxonul, pentru a nu vă trezi cu o amendă usturptoare.
Legislaţia rutieră prevede faptul că “mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.
De asemenea, şoferilor le este interzis să “sa foloseasca în mod abuziv mijloacele de avertizare sonora” aşa cum este stipulat la articolul 148, alineatul 14 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
Dar ce înseamnă mai exact ”folosire abuzivă”? Ei bine, folosirea prelungită a claxonului, de exemplu, la semafor, când șoferul pleacă mai greu de pe loc, poate fi catalogată drept folosire abuzivă a claxonului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acest comportament se sancţionează, conform Codului Rutier, cu o sancţiune încadrată în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 725 de lei. Poate nu știați, dar în România există cinci clase de amendă. Primele patru li se adresează persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.