Eticheta este cartea de vizită a unui produs alimentar și cea care ne îndeamnă să-l cumparăm și trebuie să fie atrăgătoare, dar nu trebuie niciodată să inducă în eroare. De aceea, înainte de a alege un produs trebuie citită bine eticheta pentru că pe ea este un detaliu la care să fii atent când cumperi de la Lidl, Kaufland sau Carrefour. Află despre ce este vorba.
Etichetele produselor alimentare oferă informații utile pentru consumatori, care pot identifica numărul de calorii, porția de servire sau aditivii alimentari utilizați. Lidl, Kaufland sau Carrefour vin cu oferte atractive pentru cumpărători, dar o obligație care revine comercianților este aceea a etichetării produselor cu respectarea prevederilor legale.
Informațiile de pe etichete trebuie să fie exacte, vizibile și ușor de înțeles, să nu inducă în eroare și să nu poată fi șterse, iar producătorii trebuie să menționeze cantitatea de macro și micronutrienți / porție de servire, precum și cantitatea zilnică recomandată a fiecăruia dintre acestea. Un specialist a explicat de ce sunt utile aceste informații pe etichetele produselor alimentare comercializate în România.
„Aceste etichete au fost introduse obligatoriu de foarte mult timp în țări precum Statele Unite ale Americii și Canada, FDA (The United States Food and Drug Administration) estimând în 1993 că introducerea obligatorie a acestora ar duce la prevenirea a aproximativ 40.000 de decese de cauză cardiovasculară sau din cauza cancerului în următorii 20 de ani, precum și reducerea cheltuielilor pentru sănătate cu patru până la 22 bilioane de dolari. Luând în considerare aceste aspecte, este importantă compararea diferențelor de comportament alimentar datorate obiceiurilor de a citi etichetele produselor alimentare“, a precizat medicul Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie de la Cabinet Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, potrivit Adevărul.ro.
Aproape pentru toate alimentele sunt obligatorii informațiile nutriționale, iar cele despre fructele, legumele și produsele marine proaspete mai frecvent consumate se pot obține în majoritatea magazinelor specializate. Pentru acestea ar trebui să se găsească datele relevante în broșuri, pliante sau afișe aflate în magazine. În cazul acestor alimente, informațiile nutriționale nu sunt obligatorii și nici în cazul produselor proaspete din carne care conțin un sigur ingredient.
„Este cazul cărnii tocate de vită și al bucăților de pui. Totuși, produsele prelucrate, cum este carnea conservată, crenvurștii și gustările congelate care conțin carne trebuie să aibă etichete cu informații nutriționale pe fiecare pachet”, a mai spus medicul.