Detaliul important pe care trebuie să-l știe toții românii care stau la bloc. Ce riscă administratorul dacă le încalcă acest drept

RGPD- (Regulamentul General privind Protecția Datelor cu caracter personal ) este un regulament care prevede protecția datelor cu caracter personal, devenind obligatoriu începând cu data de 25 mai 2018. Normele introduse trebuie respectate de toată lumea, inclusiv de admnistrațiile de locatari.

Ce trebuie să respecte administratorii de bloc?

Șefii asociațiilor de proprietari pot fi sancționați dacă afișează, la avizierul din scara blocului datele persoanelor care nu plătesc la timp întreținerea sau care au restanțe la plata acesteia. Numele restanțierilor, precum nici a unor alte categorii de locatari nu trebuie făcute publice, întrucât încalcă regulile impuse de Regulamentul RGPD.

Potrivit unor informații publicate de Bugetul.ro, în luna martie au fost găsiți mai mulți administratori de bloc ce încalcă Regulamentul General privind Protecția Datelor cu caracter personal, prin faptul că fac publice numele restanțierilor la plata întreținerii.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a fost sesizată în acest sens și urmează să stabilească în ce context au fost realizate acestea.

Potrivit Regulamentului RGPD, aplicat în plan local de ANSPDCP, „dezvăluirea numelui/prenumelui proprietarilor/locatarilor, în contextul afișării la avizier a restanțierilor la întreținere, se poate realiza cu consimțământul acestora, în baza prevederilor art. 6 alin. (1) lit. a) din Regulament, cu respectarea principiilor și regulilor de protecție a datelor stabilite de acest act normativ”.

La cât se ridică amenzile

Același Regulament indică și sancțiunea care poate fi aplicată pentru cei care nu respectă aceste prevederi: Astfel, potrivit art. 83 alin. (4) și (5) coroborat cu alin. (2) din RGPD, se aplică amenzi administrative în cuantum de până la 10 000 000 euro sau, după caz, 20 000 000 de euro în funcție de încălcarea constatată. Totodată, în baza art. 12 alin. (2) din Legea 190/2018 se poate aplica și avertisment în funcție de particularitățile situației.

Amenzile pentru operatori sunt structurate pe două praguri. Astfel, primul prag aduce amenzi admnistrative de până la 10 milioane de euro sau până la 2% din cifra de afaceri. În același timp, pragul al doilea aduce amenzi de până la 20 de milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri.

Sursa foto: Inquam Photos

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI