Detalii de ultimă oră în procesul Elenei Udrea! Ce se întâmplă cu extrădarea ei. Tocmai s-a aflat

Ioana Bucur 18.04.2022, 18:12
Detalii de ultimă oră în procesul Elenei Udrea! Ce se întâmplă cu extrădarea ei. Tocmai s-a aflat

După ce instanța din Sofia a respins definitiv, joi, cererea fostului ministru al Turismului de înlocuire a arestului cu arestul la domiciliu, apar noi informații despre procesul Elenei Udrea. Luni, Tribunalul din Bulgaria a făcut un anunț cu privire la o serie de acte importante cerute de judecători în vederea stabilirii deciziei de extrădare.

Ce se întâmplă în procesul Elenei Udrea

Tribunalul din Bulgaria a anunțat, luni, că a primit documentele trimise de autoritățile din România, referindu-se de actele cerute de judecători pentru procesul de extrădare a Elenei Udrea.

Săptămâna trecută, instanța de la Sofia a cerut mai multe informații despre condițiile de detenție în care ar sta fostul ministru al Turismului în România, în cazul în care se va face extrădarea.

Solicitarea a fost trimisă de Ministerul Justiției de la noi din țară la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), informațiile fiind apoi traduse înainte de a fi înaintate, prin Tribunalul București, către judecătorii din Bulgaria.

„Ministerul Justiţiei a primit, astăzi, 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria, înregistrată la MJ cu nr. 31807/14.04.2022, cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia numita U.E.G. în cazul predării către România.

Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA).

Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia”, a transmis, joi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Detalii de ultimă oră în procesul Elenei Udrea! Ce se întâmplă cu extrădarea ei. Tocmai s-a aflat

Când se decide extrădarea fostului ministru

Potrivit Ministerului Justiției, instituția „acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare”.

„Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanţia respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, a mai transmis instituţia.

Miercuri, judecătorii bulgari au amânat cu cinci zile pronunţarea în dosarul în care se discută extrădarea Elenei Udrea în România, pentru a ispăşi pedeapsa primită în dosarul Gala Bute.

O decizie ar urma să fie pronunțată pe 19 aprilie. Potrivit Antena 3, decizia instanței nu va fi una definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel din Sofia.

Udrea a fost reţinută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti. Ea a fost iniţial reţinută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită.

Ea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare, dar a reuşit să iasă din ţară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...