Descoperire de senzație făcută de un copil de 13 ani din Iași. Istoricii sunt în șoc

Elena Avramescu, Narcisa Tomulescu 22.04.2021, 10:08
Descoperire de senzație făcută de un copil de 13 ani din Iași. Istoricii sunt în șoc

Descoperire de senzație făcută de un copil de 13 ani. Descoperirea a fost făcută la numai câțiva zeci de kilometri lângă orașul Iași, iar specialiștilor nu le-a venit să creadă, mai ales că așa ceva nu s-a mai întâmplat în întreaga zonă a Moldovei. La data de 20 aprilie 2021, Alexandru Nicolae Mâncă a găsit, în curtea bunicii sale din satul Perieni, comuna Probota, o statuetă de bronz ce o reprezenta pe zeița romană Venus. Istoricii spun că descoperirea este rară și extrem de valoroasă, mai ales că datează de acum aproape 2 mii de ani, provenind din Imperiul Roman.

Descoperire de senzație făcută de un copil de 13 ani

Astfel, Alexandru Nicolae Mâncă, însoțit de unchiul său Andrei Hrib, a dus la Direcția Județeană pentru Cultură Iași o statuetă de bronz, reprezentând zeița romană Venus. Alexandru a găsit această statuetă în curtea casei bunicii sale, Rodica Hrib, din satul Perieni, comuna Probota, județul Iași, în timpul ce făcea lucrărilor agricole de primăvară. Istoricii susțin că este o descoperire extrem de rară și valoroasă, ce datează de acum aproape 2 mii de ani. În plus, o asemenea statuetă poate să treacă de 6.000 de lire sterline, însă poate ajunge și la sume mai mari. Potrivit legii, Alexandru Nicolae Mâncă urmează să primească o importantă sumă pentru descoperirea sa, ținînd cont că a predat-o autorităților în 72 de ore.

În timp ce era în grădină și făcea lucrări agricole de primăvară, bunica mea a scos din pământ statueta. A vrut să o arunce, dar când m-a chemat să o văd, i-am spus că nu se poate asta. Mi-am imaginat că e ceva special, deosebit… Am curățat-o și, în mai puțin de 72 de ore, așa cum spune Legea, am mers la Iași și am predat-o la Direcția Județeană pentru Cultură. Asta pentru că statueta trebuie pusă în valoare, evaluată de specialiști și expusă pentru a fi admirată, a declarat Alexandru Nicolae Mâncă, băiatul de 13 ani care a făcut descoperirea unicat, potrivit BZI.

Descoperire de senzatie făcuta de un copil de 13 ani
Descoperire de senzatie

Băiatul este elev în clasa a VII-a și vrea nespus să devină IT-ist. Chiar dacă nu este pasionat de istorie, copilul este de acord că este important să ne respectăm trecutul și istoria.

Eu nu pot să spun că sunt pasionat de istorie, dar îmi place să fiu informat, să fiu corect și mă bucur că, chiar dacă a fost o pură întâmplare, am putut să «salvez» această statuetă specială ce o reprezintă pe zeița Venus. Acum mă pregătesc pentru Evaluarea Națională. Eu îmi doresc să devin IT-ist deoarece îmi plac calculatoarele, mă descurc bine la Informatică. Repet, sunt bucuros și mândru de ceea ce am făcut și le transmit tuturor să predea obiectele istorice către autorități dacă le găsesc. Este vorba de Istoria noastră, de valorile noastre și tocmai de aceea trebuie să protejăm și să respectăm asta, a mai spus Alexandru Nicolae Mâncă.

Se pare că în satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost găsite monede romane emise de Hadrian și Crispina. În plus, au mai fost identificate așezări istorice din perioada culturii Precucuteni și Cucuteni, Hallstatt timpuriu, sec. VIII-IX, XIV, XIV-XV și XVIII.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI