Declarații de ultimă oră de la MAI! Ordonanța numărul 7: orașul Țăndărei intră în carantină totală

Redacția IMPACT 04.04.2020, 14:28
Declarații de ultimă oră de la MAI! Ordonanța numărul 7: orașul Țăndărei intră în carantină totală

O nouă conferință de presă are loc, marți seara, de la sediul MAI, după ce în cursul zilei președintele Iohannis a anunțat faptul că „ceea ce până acum era o recomandare, de mâine (n.r. miercuri, 25 martie 2020) va deveni o obligație”. Autoritățile urmează să puncteze, în cadrul conferinței, principalele măsuri care vor intra în vigoare în plină perioadă de urgență.

Update, 4 aprilie, ora 14.20. Ordonanța militară numărul 7, anunțată de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. La Vaslui, un bărbat a încercat să fugă de filtrul de Poliție și a fost arestat. E prima arestare preventivă pentru nerespectarea în  Ce presupune Ordonanța Numărul 7

  • carantină pentru localitatea Țăndărei (Ialomița). Se permite intrarea și ieșirea doar pentru transportul de marfă și pentru aprovizionarea populației, plus a celor care nu sunt din localitate și muncesc în ramuri esențiale. Din cele 45 de persoane confirmate la nivel de județ, de acolo sunt 30. Din cele 5 persoane decedate în Ialomița, patru sunt de acolo.
  • Primăria și Consiliul Județean Ialomița trebuie să ia măsuri pentru asigurarea utilităților și a ajutorului pentru bătrâni.
  • se suspendă zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, UK, Irlanda, Turcia și Iran pentru 14 zile începând cu data de 5 aprilie.
  • se vor pune la dispoziția medicilor care lucrează pentru stoparea pandemiei hoteluri unde aceștia se vor putea odihni între gărzi, fără să mai fie nevoiți să meargă acasă și să-și pună în pericol familiile
  • Pentru fluidizarea traficului la punctele de frontieră, conducătorii camioanelor de transport marfă nu vor mai completa declarații epidemiologice dacă vor utiliza strict coridoarele de tranzit.

Declarații de ultimă oră de la MAI! Măsuri de urgență adoptate în România

În contextul pandemiei, stare declarată la nivel mondial de Organizația Mondială a Sănătății, care a ajuns și în România, o nouă conferință de presă se va desfășura la sediul Ministerul Afacerilor de Interne. Declarațiile autorităților de la MAI au loc pentru a le prezenta românilor aspecte importante pe care este necesar să le respecte cu strictețe în plină stare de urgență, în care se află țara noastră.

Așadar, Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat revin în atenția românilor cu noi declarații, care se vor lega cel mai probabil de Ordonanța Militară 3.

„Dragi români, cea mai gravă criză din ultimii ani a cuprins și România. În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost afectate și în țara noastră”, și-a început ministrul de Interne discursul.

Principalele situații în care românii pot ieși din case:

  • Deplasarea în interes profesional
  • Deplasarea în interes de bunuri (cumpărături)
  • Deplasarea pentru asistență medicală
  • Deplasarea din motive justificate
  • Deplasarea în apropierea locuinței, pentru mișcare, plimbarea animalelor. Sunt excluse toate activitățile de echipă.

Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisă în intervalul 11.00-13.00, însă strict pentru situațiile prevăzute mai sus.

În cursul zilei de marți, președintele Iohannis a revenit în fața românilor cu precizări importante despre măsurile importante care se vor lua în perioadă de urgență în România. „Ceea ce până acum era o recomandare, de mâine (n.r. miercuri, 25 martie 2020) va deveni o obligație”, a declarat Klaus Iohannis de la Cotroceni, menționând că aceste restricții sunt necesare tocmai pentru a limita răspândirea virusului care a făcut numeroase victime peste tot în lume, în special în China și Italia.

„Stai acasă!”, aceasta este atenționarea pe care autoritățile o fac de câteva săptămâni tocmai pentru a preveni contaminarea unui număr mare de cetățeni cu acest virus care s-a răspândit la nivel mondial.

Dacă în primă fază, erau recomandări, începând din 25 martie, românii vor fi taxați corespunzător dacă nu respectă regulile impuse în timpul pandemiei și a stării de urgență.

Urmăriți Impact.ro și pe