Decizie importantă pentru viitorul României. Companiile de succes care au fost listate la Bursă

Badea Violeta 19.01.2023, 10:10
Decizie importantă pentru viitorul României. Companiile de succes care au fost listate la Bursă

Veste bună pentru țara noastră. Două companii românești de succes urmează să fie listate la Bursa de Valori București. Iată, mai jos, care sunt cele două firme și ce presupune acest lucru!

Două firme românești vor fi listate la Bursa de Valori București

Până în luna octombrie a anului trecut, un număr de 11 companii au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti. Cu toate că cifrele sunt mai mici comparativ cu anul 2021, acestea rămân semnificative.

În plus, urmează alte două listări extrem de importante. În prezent se pregătește listarea companiei Hidroelectrica sau perla energiei românești, așa cum mai este ea cunoscută. Totodată, urmează și listarea Salrom, cel mai important producător de sare din țară și nu numai.

„Listarea Hidroelectrica va avea loc printr-o ofertă pe care Fondul Proprietatea, acționar cu 20% din această companie, o va realiza la Bursa de Valori București.

Statul român, prin Ministerul Energiei, care deține 80% din companie nu va vinde nicio acțiune și va rămâne în continuare acționar majoritar.

De asemenea, un aspect important este faptul că în Guvernul României s-a aprobat un memorandum în ceea ce privește listarea Salrom la Bursa de Valori București, companie de stat deținută de Ministerul Economiei cu 51%, iar Fondul Proprietatea cu 49%.

La fel ca și în cazul Hidroelectrica, vorbim de o ofertă pe care Fondul Proprietatea intenționează să o lanseze la Bursă pentru acțiunile sale la Salrom, iar statul român va rămâne în continuare cu pachetul majoritar de 51%.”, a precizat Călin Meteș, director general adjunct investiții Fondul Proprietatea, în emisiunea „iBani” de la Pro TV.

Citește și Schimbare importantă pentru celebra companie românească Arctic. S-a ajuns la un acord cu un consorțiu din Turcia!

Doua firme romanesti urmeaza sa fie listate la Bursa
Doua firme romanesti urmeaza sa fie listate la Bursa

Ce criterii trebuie să îndeplinească o companie pentru a fi listată la Bursă

Există câteva condiții pe care o firmă trebuie să le îndeplinească pentru a se lista pe Piața Principală a Bursei de Valori București, se arată pe site-ul BVB. Iată care sunt acestea:

  • să fie o societate pe acțiuni (SA);
  • să aibă o valoare a capitalizării anticipate / capitaluri proprii de cel puțin 1 milion de euro;
  • să aibă un free-float de cel puțin 25% (free-float se referă la acțiunile unei companii care pot fi tranzacționate public, în mod liber, la bursă; acțiunile free-float nu sunt restricționate, adică nu sunt deținute de companie sau de anumiți investitori strategici, așa că pot fi vândute pe piața de capital);
  • să fie în funcțiune de minimum 3 ani și să aibă auditate rapoartele financiare pentru ultimii 3 ani.

Citește și Momente de groază pentru pasagerii unei curse Amsterdam-București. Avionul companiei KLM, la un pas de incendiu în aer!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...