Decizie importantă pentru maghiarii din Transilvania. Ce avantaj vor avea de la statul român

Ana Anitoiu 23.09.2020, 14:12
Decizie importantă pentru maghiarii din Transilvania. Ce avantaj vor avea de la statul român

A fost luată o decizie importantă, în favoarea maghiarilor din Transilvania, înainte de alegerile locale 2020. Aceștia ar putea avea un avantaj, de la statul român.

Ce decizie importantă a fost luată pentru maghiarii din Transilvania

Un proiect de lege a fost votat de senatori, luni. Potrivit acestuia, cetățenii români care aparțin minorităților naționale vor putea obține, la cerere, certificate bilingve de naștere, căsătorie și deces.

De asemenea, formularul tipizat folosit pentru acest scop va fi redactat în limba română, precum și în limba minorităților naționale.

”Serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”, arată propunerea legislativă ce a trecut de Senat.

Decizie importantă pentru maghiarii din Transilvania

Ce alt drept vor mai avea maghiarii din Transilvania

Propunerea legislativă ce a fost adoptată de senatori mai prevede o modificare. Toți cetățenii care aparțin minorităților naționale vor putea cere să își celebreze căsătoriile în limba lor maternă.

Aici, există, totuși, o condiție – aceea ca ofițerul de stare civilă sau persoana care oficiază căsătoria să cunoască limba minorității respective.

După votul de la Senat, pentru a intra în vigoare modificările în favoarea minorităților naționale din România, proiectul va ajunge la deputați. Dacă va trece de Camera Deputaților, acesta va ajunge la președintele țării.

Doar în cazul în care președintele Klaus Iohannis va promulga proiectul de lege ce ar bucura maghiarii din Transilvania, acesta va apăra în Monitorul Oficial și va intra, astfel, în vigoare.

Totuși, chiar dacă acest proiect de lege va fi adoptat și va intra în vigoare, modificările nu se vor putea aplica imediat. Va fi nevoie de norme concrete de punere în aplicare.

Recent, vicepremierul din Ungaria, Zsolt Semjén, a încurajat maghiarii din Transilvania să voteze cu UDMR la alegerile locale 2020, ce vor avea loc duminică, 27 septembrie. El a spus că, în acest fel, aceștia vor avea de câștigat.

Cum ar avea maghiarii din România de câștigat? Potrivit lui Zsolt Semjén, ar urma să se înființeze Universitatea „Sapientia”, să se construiască grădinițe, să se ofere sprijin financiar pentru proiectele culturale și de altă natură, respectiv pentru programul de dezvoltare economică.

Vicepremierul Ungariei a precizat că în afară de UDMR, partidele din România nu sunt interesate de minoritatea maghiară. Potrivit oficialului, celelalte formațiuni politice urmăresc doar să obțină și voturile maghiarilor din țară, ca să câștige alegerile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...