SPECIAL

Decizie definitivă în cazul preotului Visarion Alexa. Ce au stabilit judecătorii Tribunalului București. Cinci plângeri noi de agresiune, împotriva acestuia

Cristian Botez 26.09.2022, 13:25

Instanța a hotărât azi, după judecarea unei contestații a procurorilor, care au cerut arestarea preventivă a lui Alexa Visarion, ca preotul să rămână în libertate, păstrându-se măsura controlului judiciar, impusă de judecători pe 19 septembrie.

În pronunțarea judecătorilor s-a consemnat: „Instanța respinge ca neîntemeiate contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 și de inculpatul Alexa Visarion. Hotărârea este definitivă.”

Reamintim că pe 17 septembrie, S. M., în vârstă de 37 de ani, a depus o plângere la secția 20 Poliție, în care îl acuză pe Visarion de agresiune sexuală.

Preotul, calm și mut în fața ziariștilor

Alexa Visarion, însoțit de apărătorul său, a părăsit clădirea tribunalului, fiind înconjurat imediat de reprezentanți ai presei, reporteri, cameramani și fotoreporteri.

Cu un calm imperturbabil, preotul acuzat de agresiune sexuală și-a făcut loc cu greu printre jurnaliști, parcurgând aproximativ două sute de metri pâna la mașina care îl aștepta lângă parcarea din spatele instituției, o mașină 4×4 neagră condusă de o femeie.

Visarion nu a scos niciun cuvânt în tot acest timp, refuzând să răspundă vreuneia din întrebările reporterilor. De altfel, nici avocatul nu a făcut vreun comentariu clar, adresând ziariștilor doar câteva propoziții lipsite de conținut semnificativ.

Apar tot mai multe victime

Situația părintelui Alexa Visarion, care înainte de acest scandal slujea la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din cartierul Militari, pe lângă Politehnică, pare a se agrava, deoarece împotriva sa ar mai fi fost formulate, la Poliție și Parchet, încă cinci plângeri în care este acuzat tot de agresiune sexuală, la fel ca în cazul S. M., cea care a declanșat anchetarea preotului și toate măsurile judiciare care s-au luat ulterior împotriva acestui.

Noile plângeri ar fi fost formulate după ce presupusele victime ar fi făcut public, pe paginile personale ale unei rețele de socializare, experiențele prin care au trecut în legătură directă cu părintele Visarion. Potrivit unor surse judiciare, dar nu numai, ar fi vorba de fapte care s-ar fi petrecut începând din anul 2016 până în 2020, dar care au fost ținute sub tăcere până acum.

Preotul Visarion Alexa
Preotul Visarion Alexa

 

Cazul „Visarion”, un fel de „Me Too”, din America

Astfel, acest caz tinde să semene tot mai mult, să se transforme într-o mișcare aidoma celei din SUA, supranumită Me Too (Și eu la fel,
traducere din limba engleză n.r.), în cadrul căreia mai multe actrițe de la Hollywood, rând pe rând, au evocat experiențe din trecut, unele vechi chiar și de 20-30 de ani, în care ar fi fost agresate sexual sau chiar violate.

N-a fost sexuală, a fost psihică. Agresiunea

În cazul preotului Alexa Visarion, merită amintit că, în urmă cu o săptămână, a femeie, C. T., angajată a unei librării cu profil religios, a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi fost și ea agresată sexual de preot.

Ulterior, din motive mai puțin clare, femeia și-ar fi retras plângerea de agresiune sexuală, înlocuind-o cu una de agresiune psihică. Reporterul IMPACT.RO i-a făcut o vizită C. T. chiar la librăria unde lucrează, nimerind acolo fix în momentul în care, într-un mic birou al librăriei, acesta discuta cu un polițist și cu o polițistă, ambii în ținută civilă, de la secția 14 Poliție.

Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele

Reamintim că, potrivit unui comunicat al Patriarhiei, preotul ar fi fost audiat în cadrul Comisiei de Disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și, tot în conformitate cu aceeași sursă, și-ar fi recunoscut faptele.

„Și-a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.

(…) Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui”, se arată în comunicat.

Potrivit celor transmise de Patriarhie, față de Visarion Alexa au fost luate următoarele măsuri: nu va mai putea oficia slujbe, i s-a retras funcția de paroh (adică nu va mai putea semna acte de ordin administrativ) și este obligat să informeze Arhiepiscopia, imediat, despre orice acuzație i se (mai) aduce în mod oficial.

În anii ’90, Visarion era activ în Liga Studenților

Revenind la situația părintelui Alexa Visarion, e interesant de menționat că, înainte de a intra în preoțime, acesta a fost jurnalist, având serii de emisiuni radiofonice, atât la Radio România Actualități cât și la postul de radio Trinitas, al Patriarhiei.

De asemenea, una din sursele reporterului IMPACT.RO a relatat că Alexa Visarion, spre sfârșitul anilor ’90, ar fi fost foarte activ în cadrul Ligii Studenților, organizație civică, la ora aceea, extrem de militantă, care lupta intens pentru drepturile studenților.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...