Decizie de ultimă oră luată de Gabriela Firea. Va închide toate centrele de plasament din țară: „Trebuie create condiții ca într-o familie”

Elena Avramescu 04.11.2022, 11:15
Decizie de ultimă oră luată de Gabriela Firea. Va închide toate centrele de plasament din țară: „Trebuie create condiții ca într-o familie”

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, este destul de ocupă în ultima vreme, iar acum se focusează pe un nou proiect, menit să ajute copiii defavorizați. În acest sens, urmează ca în următorii doi ani să fie închise toate centrele de plasament din România.

Gabriela Firea, decisă să închidă ultimele centre de plasament din țară

„În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România. Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024.

Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani. Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament”, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea este de părere că cele mai bune soluții pentru acești copii sunt reintegrarea în familie sau chiar adopția, iar dacă aceste variantele nu sunt posibile, atunci mai există soluția asistenților maternali sau găzduirea acestora în case de tip familial.

Gabriela Fire va inchide toate centrele de plasament din tara
Gabriela Firea

Momentan, în România există 73 de centre de plasament clasice, în care se află în jur de 1.900 de copii, iar 9 dintre ar urma să fie închise până la sfârșitul acestui an, în timp ce alte 52 vor fi închise abia anul următor. În acest fel ultimele 12 centre de plasament din România vor dispărea în următorii doi ani.

„Sunt eforturi mari făcute la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, împreună cu echipa de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ca să ajungem la această reușită.

Ne străduim, așadar, ca acest proces complicat să decurgă fără probleme și să fie cât mai rapid. Trebuie să înțelegem însă un lucru: închiderea acestor centre nu este un proces pur tehnic, în care punem un lacăt pe o ușă. Cum spuneam, ele adăpostesc în continuare în jur de 1900 de copii, iar prioritatea noastră absolută sunt acești copii, pentru ei trebuie să găsim soluții în primul rând”, a mai spus aceasta, conform sursei citate.

Însă asta nu este tot, deoarece din luna octombrie a fost interzisă funcționarea altor servicii de tip rezidențial, cu excepția celor prevăzute de lege, adică a celor pentru care există în derulare contracte de finanțare pentru proiecte de închidere.

În plus, până la această dată, furnizorii de servicii sociale publici și privați au avut obligația de a prezenta soluțiile identificate și aprobate pentru închiderea instituțiilor vechi și pentru găzduirea copiilor în spații mult mai potrivite nevoilor lor.

„Vom continua să monitorizăm îndeaproape acest proces de dezinstituționalizare și vă asigur că nu vom accepta nicio scuză și nicio derogare de la termenele asumate și stabilite prin lege”, a mai spus Gabriela Firea, în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...