Decizie a Curții de Apel. Traian Băsescu s-a folosit de Elena Udrea pentru a strânge bani ilegali în campania prezidențială din 2009

Gabriela del Pupo 28.01.2022, 14:45
Decizie a Curții de Apel. Traian Băsescu s-a folosit de Elena Udrea pentru a strânge bani ilegali în campania prezidențială din 2009

Traian Băsescu a folosit persoane apropiate pentru a face rost de bani pentru campania electorală din 2009. Aceasta este concluzia trasă de judecătorii de la Curtea de Apel București, care au decis că Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui și Elena Udrea nu au fost beneficiarii reali în dosarul privind fondurile de finanțare a campaniei, ci fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Traian Băsescu și-a folosit fiica pentru a strânge bani de campanie electorală

Pare că a fost nevoie de decizia judecătorilor pentru a face lumină în cazul fondurilor ilegale pentru campania electorală din 2009. Fostul președinte și-a folosit fiica dar și cel mai apropiat consilier, Elena Udrea, pentru a face rost de finanțări care  nu erau legale, asta este concluzia judecătorilor.

„În 2 martie 2021, Curtea de Apel București a condamnat-o, în primă instanță, pe Elena Udrea la 8 ani închisoare pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani.

GIP publică motivarea sentinței pronunțate de Curtea de Apel. Potrivit acesteia, beneficiarul real al infracțiunilor a fost Traian Băsescu. Cu toate acestea procurorii DNA nici măcar nu l-au cercetat pe Băsescu în acest dosar.” conform Antena 3.

Elena Udrea si Ioana Basescu au primit ani grei de inchisoare
Elena Udrea și Ioana Băsescu au primit ani grei de închisoare

Decizia Curții de Apel

Deși nu este vorba de o sumă foarte mare, comparând cu alte dosare politice din acea perioadă, modul în care au fost obținuți acești bani fac obiectul dosarului. După 2 condamnări ne punem aștepta ca un dosar penal să fie întocmit și pentru fostul președinte, după această sentință.

„Suma în cuantum de 735.098 lei, obținută prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a neplății impozitelor către bugetul de stat a fost folosită de martorul Francesco Giovanni – Mario pentru PLATA UNOR SERVICII CARE AU FOST PRESTATE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ DESFĂȘURATĂ ÎN CURSUL ANULUI 2009 ÎN FAVOAREA CANDIDATULUI BĂSESCU TRAIAN, tatăl inculpatei Băsescu Ioana, concubina din acea perioadă a martorului”.

– „Inculpata Udrea Elena Gabriela CONDUCEA ECHIPA DE CAMPANIE A CANDIDATULUI BĂSESCU TRAIAN”

– „Trebuie subliniat faptul că serviciile de publicitate plătite în contextul infracțiunilor de luare de mită deduse judecății NU VIZAU EXCLUSIV CAMPANIA PENTRU REFERENDUM CI ȘI CEA PRIVIND ALEGERILE PREZIDENȚIALE, instanța având în vedere serviciile prestate de Mediafax, respectiv servicii de monitorizare a presei, vizând APARIȚIILE ÎN MASS-MEDIA ALE CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, cele prestate de Lomar Media ce a realizat PAGINA DE INTERNET BASESCU.RO, CARE A FOST FOLOSITĂ PENTRU TRANSMITEREA ÎN DIRECT A EVENIMENTELOR ELECTORALE LA CARE PARTICIPA CANDIDATUL TRAIAN BĂSESCU.

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 918.864 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de Nastasia Gheorghe și transferate în patrimoniul societății Everest Media, în SERVICII DE PUBLICITATE PRESTATE CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 691.029,63 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de inculpatul Tarhon Victor și transferate în patrimoniul societăților Everest Media, Lomar Media, Total Media și Redsquad Film, în SERVICII DE PUBLICITATE PRESTATE CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada 30.10 – 18.11.2009, a predat martorului Lungu Ștefan în mai multe tranșe suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracțiuni, a determinat transferul subsecvent al acesteia și a schimbat-o în SERVICII PRESTATE de Ringier România S.A. și Mediafax S.A. CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.”

Urmăriți Impact.ro și pe