Decizia dată de judecători în dosarul mitingului din 10 august. Ce s-a hotărât azi

Raluca Juncu 15.07.2020, 14:01
Decizia dată de judecători în dosarul mitingului din 10 august. Ce s-a hotărât azi

DIICOT a plasat parțial dosarul 10 august, deschis în urma amplelor proteste care au avut loc în 2018, în Piața Victoriei care s-a soldat cu manifestări violente între protestatari și forțele de ordine. Ce s-a decis miercuri?

Dosarul 10 august. Decizia DIICOT

La doi ani de la protestele violente din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au dat o soluție parțială în dosarul 10 august. Primele concluzii arată că nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz, scrie Digi24. Foștii șefi ai Jandarmeriei au scăpat de acuzații, fiind scoși de sub urmărire penală.

Ce a decis DIICOT cu privire la dosarul 10 august. Foto: Inquam Photos / Cornel Alin Putan
Ce a decis DIICOT cu privire la dosarul 10 august. Foto: Inquam Photos / Cornel Alin Putan

„Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu constând în aceea că >, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare”, se arată într-un comunicat de presă al DIIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, acuzațiile au fost clasate în cazul fostului șef al Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a fostul adjunct al acestuia, Sebastian Cucoș, și Mihai Chirică, fost secretar de stat în Ministerul de Interne și maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

Pe 10 august 2018, românii au protestat în Piața Victoriei nemulțumiți de modul de guvernare al PSD și de deciziile acestora privind legile justiției și Codurile penale. Mitingul a fost marcat de violențe între protestatari și forțele de ordine. În final, manifestația a fost înnăbușită prin folosirea de gaze lacrimogene și tunuri cu apă care au fost aruncate în protestatari, de către forțele de ordine.

Urmăriți Impact.ro și pe