De unde provine bucata de rachetă găsită pe plaja din Constanța. Explicațiile oficiale de la MApN

Ana Anitoiu 16.01.2023, 20:07
De unde provine bucata de rachetă găsită pe plaja din Constanța. Explicațiile oficiale de la MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a explicat de unde provine bucata de rachetă ce a fost găsită duminică pe plaja din Constanța. Instituția a tras un semnal de alarmă.

MAPN, despre bucata de rachetă găsită în Constanța, pe plajă

Potrivit MApN, bucata de rachetă găsită duminică pe o plajă din județul Constanța a fost fabricată în Rusia și, cel mai probabil, a fost utilizată în timpul războiului din Ucraina.

„Este vorba despre o componentă care a făcut parte dintr-o rachetă antiaeriană sol-aer din sistemul Panțir, care nu conține materiale pirotehnice sau periculoase.

Având în vedere că acest tub este gol, a plutit și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc”, a spus Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN.

De unde provine bucata de rachetă găsită pe plaja din Constanța
Bucata de rachetă, găsită pe plaja din Constanța

MApN, semnal de alarmă

MApN le-a recomandat persoanelor care descoperă astfel de obiecte să nu se apropie de acestea și să anunțe de urgență autoritățile.

„Ne putem aștepta ca elemente de acest gen, care nu prezintă pericol, să fie aduse în continuare la mal, pentru că în apropiere este un conflict în desfășurare în care se folosesc frecvent astfel de instalații de rachete”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Forțele Navale, despre racheta găsită în România

De asemenea, Forțele Navale au transmis că motorul de start al corpului de rachetă a fost fabricat în Rusia şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc.

„SMFN precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă,

care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, a fost mesajul Forțelor Navale.

În plus, Forțele Navale Române au transmis că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea lor și că este specific forţelor implicate în războiul din Ucraina, ce a fost declanșat pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...