Impact LIVE

De unde provin unele dintre cele mai îndrăgite mâncăruri. Ciorba, fois gras-ul și pâinea, origini nebănuite. Specialist: „Sarmalele nu sunt turcești”

Ana Anitoiu 11.08.2022, 22:00
De unde provin unele dintre cele mai îndrăgite mâncăruri. Ciorba, fois gras-ul și pâinea, origini nebănuite. Specialist: „Sarmalele nu sunt turcești”

Originile unora dintre cele mai îndrăgite mâncăruri au fost dezvăluite de gastronomul Cosmin Dragomir, la emisiunea Impact LIVE cu Lavinia Șandru. Specialistul a explicat de unde provin ciorba, fois gras-ul și pâinea dospită, dar și sarmalele, despre care a spus că nu sunt turcești, așa cum cred mulți români.

Ce origini au sarmalele, de fapt

Conform gastronomului Cosmin Dragomir, sarmalele nu sunt turcești. De fapt, cea mai veche rețetă de sarmale datează din 874 înainte de Hristos, din Armenia, și este într-o scriere cuneiformă.

„Termenul vine de acolo, dar dacă vorbim despre etimologie, ea poate fi de multe ori înșelătoare. Spre exemplu, cuvântul cioban vine tot din turcește. Bun, el e din farsi, din Imperiul Persan, dar vine tot din turcește. Prin urmare, ce ar spune acest cuvânt? Că până când nu au venit turcii și ne-au zis că acei oameni sunt ciobani noi n-am avut ciobani?

Ba da, am avut, dar le spuneam altfel. Nu înseamnă cu un cuvânt – uite, în cazul sarmalelor, avem arhaisme mai vechi decât termenul turcesc – umplături, piroște, găluști, depinde de zonă”, a explicat Cosmin Dragomir.

Cine a inventat, de fapt, foie gras-ul, pâinea și ciorba

De asemenea, invitatul la emisiunea Impact LIVE a dărâmat un mit despre originile foie gras-ului, despre care cei mai mulți oameni cred că a fost inventat de francezi. Gastronomul a explicat că, de fapt, originile acestui preparat s-ar găsi în Egiptul antic. La fel și pâinea dospită. Cât despre ciorbă, nu se știe cine și unde a pregătit-o prima dată.

„Foie gras-ul nu este inventat de francezi. Există hieroglife pe vechile piramide – 3.000 – 4.000 de ani, în care sunt zburătoare îndopate cu forța. Da, foie gras-ul este inventat de egipteni. Însă, foie gras-ul poate fi considerat al francezilor, pentru că au știut să-l rafineze.

Un alt exemplu – Pâinea dospită apare tot în Antichitate, în Egipt, dar bagheta franțuzească este franțuzească, pentru că acel tip de pâine, care are niște particularități – este inventat de francezi.

Prin urmare, acel tip de sarmale, acea tocană, acea ciorbă este românească, deoarece combinația de ingrediente este specifică unui loc. Nu vorbim despre ciorbă în general, pentru că cine a inventat ciorba? Nu știu, cine a pus prima dată niște legume la fiert. Ne întoarcem la Homo sapiens”, a spus invitatul.

Leușteanul, o problemă pentru diaspora

Cosmin Dragomir a mai spus că printre problemele pe care le-a întâlnit în diaspora s-au numărat lipsa frunzelor de varză murată și cele de viză pentru sarmale – până când românii au aflat că le pot cumpăra din magazine cu specific oriental; precum și lipsa leușteanului.

„În Occident nu există leușteanul. Cea mai mare problemă mi se pare leușteanul, că dacă te duci la Paris dai pe un borcănel de leuștean foarte, foarte mulți euro. Și leușteanul mi se pare unul dintre ingredientele specifice nouă”, a spus invitatul.

Gastronomul a adăugat că inițial, leușteanul, ingredient nelipsit din multe feluri de ciorbă, a avut o arie mai largă de răspândire, dar încet-încet, din motive necunoscute, această arie s-a micșorat. Astfel, a ajuns să fie cultivat doar în special în zona de est a Europei, unde este mai apreciat decât în alte locuri de pe continent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...